Koenigsegg Jesko breekt snelheidsrecord

Jordi Smit
De Agera RS is dan wel met 445 km/u gemiddelde snelheid nog altijd de snelste auto ter wereld, maar niet voor lang. De Koenigsegg Jesko is gebouwd om het oeroude record spoedig te gaan verbreken.

Koenigsegg Jesko motor

De Koenigsegg Jesko moet in staat zijn een snelheidslimiet te bereiken van 480 km/u (300 mph). Dit is dus 35 km/u sneller dan het oude record dat lang op de naam stond van de Agera RS. De Koenigsegg Jesko krijgt een behoorlijk gemodificeerde versie van de 5,0-liter V8 die in de Agera RS lag. De krukas is 5 kilo lichter en de motor kan nu tot 8.500 tpm draaien.

Snelheidslimiet

Van waar de snelheid? De turbo’s zijn gekoppeld aan een kleine elektrische compressor dat er samengeperste lucht in perst, waardoor het turbogat verdwijnt en de motor veel sneller reageert. Een ander hoogtepunt is de transmissie. Door het ontbreken van synchronisatieringen wijzigen de versnellingen met de 'snelheid van het licht' omdat niet hoeft te worden gewacht op synchronisatie.

LEES OOK: Musk kondigt zelfrijdende auto Tesla aan

Prijs Koenigsegg Jesko

Wanneer je geïnteresseerd bent in de Koenigsegg Jesko, dan moet je snel zijn om er eentje te bemachtigen. Slechts 125 exemplaren verlaten de fabriek. Het merk bouwt 40 tot 50 stuks per jaar. Van de Agera RS bouwde Koenigsegg er 25 en van de Regera 80. De vanafprijs ligt op de 3 miljoen dollar.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi