Je bedrijf verkopen? Zoveel levert het echt op!

Ruben den Boer
Om wat voor reden dan ook kun je op een punt komen dat je je bedrijf wilt verkopen. Dit lijkt een gunstige tijd voor een verkoop te zijn, aangezien de overnameprijzen in 2018 hoger waren dan ooit. Let echter op: het is nog maar de vraag hoeveel je bedrijf echt waard is bij verkoop.

Bij koop of verkoop van een onderneming kan er heftig gediscussieerd worden over de waarde van een bedrijf. Je koopt namelijk niet alleen de onderneming, maar krijgt ook alle debiteuren en crediteuren op je bord.

De echte waarde van je bedrijf: ondernemerswaarde en aandelenwaarde

Er zijn dan ook (over het algemeen) twee manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen. Ten eerste kun je de ondernemerswaarde bepalen. Dit gebeurt meestal via een vaste formule zoals de brutowinst x 6. Daarmee wordt echter geen rekening gehouden met de openstaande schulden en de liquide middelen.

Daarom is er een tweede manier om de waarde van je bedrijf te berekenen: door de aandelenwaarde te berekenen. De aandelenwaarde bereken je door de ondernemerswaarde te nemen, daar de openstaande schulden vanaf te trekken, en vervolgens de liquide middelen erbij op te tellen.

Een voorbeeld: als je brutowinst € 180.000,- bedraagt, dan is de ondernemerswaarde van je bedrijf € 1.080.000,- (180.000 x 6). Als je daarnaast € 400.000,- aan schulden open hebt staan, en € 120.000,- op de bank hebt staan, dan bedraagt de aandelenwaarde van je bedrijf dus € 800.000,- (1.080.000 - 400.000 + 120.000).

LEES OOK: Boekentip: Bedrijf kopen? Bedrijf verkopen?

Je bedrijf verkopen

De werkelijke waarde van je onderneming is bij verkoop dus doorgaans een stuk kleiner dan je denkt. Wil jij je bedrijf verkopen? Bereken dan niet alleen de ondernemerswaarde van je bedrijf, maar ook de aandelenwaarde. Zo voorkom je dat je voor grote verrassingen komt te staan.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben