Investeren in crypto: zakelijk of privé?

Investeren in crypto: zakelijk of privé?

Redactie Baaz

Het afgelopen jaar is er veel rumoer op de cryptomarkt. Het is nog maar een paar maanden geleden dat de bitcoin een recordhoogte haalde van meer dan 66 duizend euro. Mede door dit soort berichten besloot menig ondernemer in Nederland om ook de sprong naar crypto te wagen. 

Benieuwd of bitcoin kopen ook iets is voor jouw bedrijf? In dit artikel lees je meer over zakelijk of privé investeren in crypto, zodat je kunt checken wat het meest interessant is voor jou. Ook lees je meer over crypto en de Belastingdienst zodat je weet wat je moet verwachten als ondernemer.

Is investeren in crypto als ondernemer verstandig?

Eerst is het aan te raden om sowieso wat meer te weten over investeren in crypto; of je dat nu privé of zakelijk doet. Het laatste jaar lijkt bijna iedereen last te hebben van de cryptokoorts. De kans dat je iemand kent die in bitcoin of een andere munt heeft geïnvesteerd is heel groot. Dat is niet heel vreemd - mede door corona is investeren in crypto ontzettend populair geworden. Toen COVID-19 ervoor zorgde dat er een wereldwijde economische crisis ontstond, besloten ondernemers en investeerders om een alternatief te zoeken voor hun beleggingen. Investeren in aandelen en andere beleggingen bleek op dat moment, in tijden van een economische crisis, niet zo interessant meer te zijn.

Bij crypto geldt het principe van vraag en aanbod: wanneer de interesse in crypto groter wordt, gaan de prijzen omhoog. Het aanbod wordt immers minder groot wanneer men erin gaat investeren. Dat zie je bijvoorbeeld goed op de koersen via Satos, een platform waar je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Daar zie je heel goed hoe de koersen het afgelopen jaar zijn gegaan, dus ook dat dergelijke digitale munten ineens veel minder waard kunnen zijn. Investeer daarom alleen met geld dat je zou kunnen missen, omdat crypto enorm volatiel is. Je weet eigenlijk nooit waar het naartoe gaat op de koersen, dus het zou zonde zijn om al je (zakelijke) geld te verliezen via crypto.

Privé of zakelijk investeren in cryptocurrency als ondernemer

Wanneer je als ondernemer wilt investeren in crypto kun je dit zowel zakelijk als privé doen. Ben je een zelfstandige ondernemer, zoals een zzp’er, dan is het vaak aan te raden om cryptogeld privé aan te kopen, bijvoorbeeld via Satos. Dat zit namelijk zo: wanneer je flink wat winst maakt met je investering in cryptocurrency hoef je op deze manier de winst niet mee te tellen als winst van je onderneming. Over waardestijgingen hoef je zo dus geen belasting te betalen, wat het aantrekkelijker maakt om überhaupt te investeren in crypto.

Ben je echter van plan om zakelijk te investeren in crypto dan moet je rekening houden dat een eventuele waardestijging van een cryptomunt kan worden belast. Ook wanneer er een waardedaling plaatsvindt, moet je dit meerekenen in je administratie. Kortom: winst én verlies in crypto moet je vermelden wanneer je zakelijk investeert. Voor de ene ondernemer kan dit prima zijn terwijl het voor de andere ondernemer bepaalde financiële zaken wat lastiger maakt. Overleg daarom met je accountant wat het meest verstandig is om te doen wanneer je zakelijk wilt investeren in crypto.

Crypto en de Belastingdienst: dit moet je weten

Tot slot is het goed om meer te weten over crypto en de Belastingdienst in Nederland. Hoewel crypto relatief jong is, komen er wel steeds meer regels omtrent crypto en de Belastingdienst. Zo moet je dergelijke investeringen altijd opgeven bij je aangifte en kun je een flinke boete krijgen wanneer je dit niet doet en de Belastingdienst er wel achter komt. Je moet je investeringen in crypto opgeven in box 3 (vermogensheffing). Het heffingsvrije vermogen voor crypto in 2021 is 50.000 euro of 100.000 euro met fiscaal partner. Kom je boven dit bedrag uit dan moet je het betrekken in je aangifte. 

Ben je nog een stapje verder in crypto en verdien je geld met het minen van munten? Dan moet je je vermogen daaruit opgeven in box 1. Vanuit die box moet je meer belasting betalen over dat vermogen. Wat je tot slot moet weten, is dat de waarde van je cryptoportefeuille dus ieder moment wisselt. Daarom rekent de Belastingdienst voor het invullen van je aangifte de waarde van de desbetreffende munt op 1 januari 00:01 uur van het jaar waarvan je aangifte doet. Onze tip? Lees je vooral nóg meer in over dit onderwerp via deze pagina van de Belastingdienst zodat je met genoeg kennis aan de slag kunt gaan met bitcoin kopen als ondernemer.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie