ING: toename kans harde Brexit

Jordi Smit
De ING schat de kans op een harde Brexit hoger in dan eerder. Waar de bank eerst nog zei dat de mogelijkheid 20 procent was, stelt het met de veranderingen van de laatste tijd de kans nu op 25 procent vast.

Deadline Brexit

De bank merkt op dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie slechts 80 dagen hebben om een akkoord te bereiken. Wanneer dit niet lukt, lijken de Britten zonder deal uit de EU te stappen. Het is echter nog maar de vraag of het Britse Lagerhuis dit scenario zal tegenhouden. Boris Johnson heeft in ieder geval meerdere malen aangegeven voor zeker op 31 oktober uit de EU te willen stappen, met of zonder deal.

Opnieuw stemmen

De ING denkt overigens wel dat de kans erg groot is dat de Britten opnieuw gaan stemmen, wat ervoor zou kunnen zorgen dat de deadline voor de Brexit wederom wordt verlaat. 'Wanneer er een no deal-Brexit is, kan het voor de regering moeilijk zijn om een verkiezing voor de kiezen te krijgen, vanwege alle chaos die hiermee samen gaat', stelt ING-econoom James Smith.

LEES OOK: Brexit zorgt voor inkrimping economie

Noodfonds Brexit

Groot-Brittannië bereidt zich niet alleen voor op een Brexit, maar ook op een mogelijkheid waarbij het land zonder deal uit de Europese Unie stapt. De Britse regering is daarom momenteel een noodfonds aan het oprichten voor kwetsbare bedrijven, zo meldde The Times eerder deze week.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi