In het donker over straat? Liever niet, als het aan vrouwen in Nederland ligt

In het donker over straat? Liever niet, als het aan vrouwen in Nederland ligt

Redactie Baaz

De donkerste maanden van het jaar zijn weer aangebroken en hoewel sommigen het hele jaar toeleven naar de feestdagen, heeft deze periode ook een keerzijde – voornamelijk voor vrouwen. Een derde van de Nederlanders voelt zich vaak onveilig als ze in het donker over straat moeten, zo blijkt uit het Safety & Livability onderzoek van Axis Communications. Het merendeel van deze groep is vrouw (66%) en 45 procent tussen de 18 en 34 jaar.

Nederlanders passen verschillende manieren toe om zich veiliger te voelen. Zo neemt meer dan de helft (56%) liever een omweg om bepaalde routes te vermijden. Vooral vrouwen doen dit (75%). Daarnaast houdt 32 procent van de Nederlanders hun telefoon in de hand tijdens het lopen als ze zich onveilig voelen. Zo kunnen ze snel iemand bereiken, mocht dat nodig zijn. Kenmerkend is dat hierbij weer het overgrote deel vrouw is (75%), tegenover 25 procent mannen.

Locatie delen onderweg

Ook is het verschil tussen man en vrouw duidelijk te zien in locatie delen. 30 procent van de Nederlanders deelt zijn of haar locatie met vrienden of familie als ze onderweg zijn. Het geeft een veiliger gevoel als er iemand meekijkt. 79 procent van de mannen doet dit niet, maar 60 procent van de vrouwen weer wel. Je zou kunnen concluderen dat vrouwen bewuster bezig zijn met hun veiligheid; ze kiezen andere routes, houden hun telefoon in de hand én delen vaker hun locatie.

Toename agressie openbaar vervoer

Niet alleen op straat heerst een gevoel van onveiligheid. Ook in het openbaar vervoer. Dit jaar zagen de Spoorvakbonden FNV Spoor en CNV een toename van agressie in het openbaar vervoer. Uit het Safety & Livability onderzoek blijkt dit ook: 1 op de 5 Nederlanders voelt zich onveilig als ze alleen reizen met het openbaar vervoer. Van deze groep is twee derde vrouw (67%), vergeleken met 33 procent man. Daarnaast durven Nederlanders iemand niet aan te spreken op hun gedrag wanneer ze worden lastiggevallen. Dit geldt voor zowel vrouwen (53%) als mannen (47%).

"Dat de donkere maanden voor velen extra onrust geven doordat ze zich onveilig voelen, is natuurlijk een serieuze zaak. Het onderzoek toont aan dat er nog flinke stappen moeten worden gezet in het verhogen van het gevoel van veiligheid op straat. Gemeenten spelen daarin een cruciale rol. Zij moeten zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving, door bijvoorbeeld slimme lantaarnpalen voor beter verlichte straten of extra beveiliging in te zetten. Met behulp van nieuwe technologieën en bewustwording door middel van bijvoorbeeld het opzetten van straatintimidatie campagnes, streven we naar een veilig Nederland, voor iedereen”, aldus Jan-Bart Mul, Manager Engineering and Training Middle Europe bij Axis Communications.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie