Huizenmarkt: WOZ gaat gelijk op met marktwaarden

Huizenmarkt: WOZ gaat gelijk op met marktwaarden

Redactie Baaz
De WOZ-waarden gaan gelijk op met de marktwaarden. Dit blijkt uit onderzoek van het Kadaster en de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de WOZ-waardebepaling.

Elk jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarden van woningen, wat de basis vormt voor diverse belastingen en heffingen. De waarden wordt gebaseerd op de ligging van de woning, inhoudsgegevens en oppervlaktegegevens. De WOZ- en marktwaarden zijn beide belangrijk voor een eerlijke huizenmarkt. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen en belastingen en de marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Beide waarden worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde doel gebruikt. 

LEES OOK: Hoe genereer je meer omzet met jouw onderneming?

Periode van 2012 tot 2017

De Waarderingskamer en het Kadaster hebben ruim 800.000 woningverkopen in de periode van 2012 tot 2017 specifiek bekeken. Er is geen gemeente die de WOZ-waarden in die periode systematisch te hoog of te laag heeft ingeschat, melden de onderzoekers. De WOZ-waarden van woningen die niet verkocht zijn, komen ook aardig overeen met de marktwaarden. De WOZ-waarden ligt voor niet-verkochten huizen enkele procenten lager dan voor de wel-verkochte huizen. De reden hiervoor is dat wanneer een huis gekocht wordt, het een hogere waarde krijgt. Vaak is dat omdat de kopers het huis opknappen of uitbouwen.

De WOZ-waarde is de basis voor verschillende belastingen, waaronder de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting. De gemeente bepaalt dus door middel van de WOZ-waarden wat er aan belasting afgedragen wordt. De WOZ-waarde levert zo'n 10,7 miljard euro aan belastinggeld op. De WOZ-waarden werden eerst altijd geheimgehouden, sinds 2016 zijn de waarden openbaar en kan iedereen deze vinden en inzien. Om deze reden wordt ook verwacht dat het gebruik van WOZ-waarden verder zal toenemen door kopers, verkopers en geïnteresseerden. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie