Huizenmarkt: prijzen stijgen verder

Huizenmarkt: prijzen stijgen verder

Redactie Baaz
Makelaarsvereniging NVM heeft bekendgemaakt dat de prijzen in de huizenmarkt wederom zijn gestegen. Met een gemiddelde prijs van 308 duizend euro voor een koophuis, is zelfs een nieuw record bereikt.

De prijzen in de huizenmarkt zijn op dit moment 7,4 procent hoger dan het vorig jaar rond deze periode was. De gemiddelde prijs voor een koophuis is nu zo’n 308 duizend euro, de gemiddelde tijd waarin een huis verkocht wordt 38 dagen. Dat is alsnog vijf dagen sneller dan vorig jaar het geval was. In de grote steden ligt de gemiddelde verkooptijd onder het gemiddeld: daar duurt het namelijk 25 tot 30 dagen voordat een huis verkocht is.

Afkoeling prijsontwikkeling

Ondanks de hoge vraagprijzen wordt 38 procent van de huizen alsnog verkocht boven die verkoopprijs. Bij appartementen gaat het hier om een gemiddelde van ruim 2 procent en tussenwoningen gaan vaak weg voor ongeveer 1 procent meer dan de vraagprijs. Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ‘afkoeling in de prijsontwikkeling’ omdat de huizenprijzen niet zo hard meer gestegen zijn als in de afgelopen jaren. Toen ging de prijs soms wel eens met 10 procent in een jaar tijd omhoog. 

LEES OOK: Je bedrijf verkopen? Zoveel levert het echt op!

Huizenmarkt Amsterdam

In Amsterdam zullen de huizenprijzen waarschijnlijk niet meer verder stijgen. De gemiddelde prijs lag in de hoofdstad bijna 4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De reden hiervoor zijn de woningen buiten de Ringweg, die goedkoper zijn dan in de stad. Er zijn er dit jaar meer van verkocht dan een jaar eerder het geval was. In het duurdere segment van Amsterdam, echt in de stad, bleef het aantal verkopen gelijk.

Nieuwbouwhuizen huizenmarkt

Er worden meer nieuwbouwhuizen gebouwd, maar de prijs hiervan stijgt ook. Dit komt volgens de NVM door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en de ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. Daarnaast worden er vooral veel nieuwbouwhuizen binnen de steden gebouwd, ook dat is duurder dan bouwen in een buitengebied. 

Door de hoge nieuwbouwprijzen werden er in het tweede kwartaal van dit jaar 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar in deze tijd. Een nieuwbouwwoning kost momenteel gemiddeld 387 duizend euro. Daarmee is in een jaar tijd de prijs voor nieuwbouwwoningen met maar liefst 17 procent gestegen. Door de hogere prijzen, haken kopers af. Daarom blijft er een grote vraag naar betaalbare nieuwbouwwoningen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie