Huizenmarkt: krapte blijft, gekte neemt af

Huizenmarkt: krapte blijft, gekte neemt af

Redactie Baaz
Lange tijd was de huizenmarkt overactief. Die gekte neemt volgens makelaarsvereniging NVM inmiddels af. Wel zal de woningkrapte aan blijven houden.

LEES OOK: Afkoeling huizenmarkt in volle gang

Volgens Ger Jaarsma, voorzitter van NVM, stabiliseert het aantal verkopen en bereiken we het ‘nieuwe normaal’ op de huizenmarkt. De NVM is met de cijfers van het eerste kwartaal van 2019 gekomen. Wanneer je die cijfers vergelijkt met hetzelfde kwartaal van 2018 dan is de conclusie dat er dit jaar 3,2 procent minder huizen zijn verkocht. ‘Voor veel kopers is het plafond van wat men kan en wil betalen nu bereikt. Een nieuwe realiteit breekt aan.’ Vertelt Jaarsma. 

Huizenmarkt kent geen koopjes

Wie denkt nu koopjes te kunnen scoren op de huizenmarkt heeft het echter mis. De prijzen van woningen blijven stijgen, maar niet meer zo hard. De gemiddelde verkoopprijs lag in de eerste drie maanden van dit jaar met 294.000 euro 8,1 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. Toch is er een kleine daling te zien wanneer je de gemiddelde verkoopprijzen van de laatste twee kwartalen naast elkaar legt. In de eerste drie maanden van 2019 betaalden kopers gemiddeld zo’n 5000 euro minder dan de laatste periode van 2018. 

In het eerste kwartaal van 2018 was de huizenmarkt heel actief. Zeker in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. In de periode van vorig jaar stonden maar liefst 17 procent meer huizen te koop dan in het laatste kwartaal. Voor het vijfde kwartaal op rij werden er minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen zijn duur, gemiddeld 369.000 euro. In de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland zelfs boven de vier ton. Het duurt steeds langer voordat 70 procent in de voorverkoop is verkocht. Vaak wordt gewacht met bouwen tot die grens is bereikt. De huizenmarkt is dus altijd niet rustig, maar de echte gekte is ervan af. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie