Afkoeling huizenmarkt in volle gang

Jordi Smit
Na een aantal positieve jaren waarin de economie alsmaar in de lift zat en de huizenmarkt grote hoogtes bereikte, lijkt daar dit jaar een einde aan te komen. En daar is slechts één reden voor: afkoeling huizenmarkt. Op deze terugloop hoeven we overigens niet lang te wachten, zo stellen economen van ING.

Afkoeling huizenmarkt

Bij het pogen van het scheppen van een algemeen beeld is te stellen dat de economische groei sinds eind 2018 afvlakt, het consumentenvertrouwen achteruit gaat en de betaalbaarheid van huizen daalt. Dit zien we onder meer terug in de daling van het aantal woningtransacties, wat resulteert in afkoeling huizenmarkt.

Verklaring rekeraars ING

'Allereerst zetten aanhoudende prijsstijgingen de betaalbaarheid verder onder druk. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen. Tegelijkertijd wachten doorstromers vaker met het te koop zetten van hun woning, totdat ze zelf een woning hebben gekocht', zo verklaren de rekenaars van ING.

Tekenen van afkoeling huizenmarkt

Er worden momenteel diverse tekenen gesignaleerd dat de afkoeling huizenmarkt in volle gang is, zo schreef onder meer huizenwebsite Calcasa. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar daalde de huizenprijs in 1 op de 5 gemeenten, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is een groter percentage dan eerder werd gemeten. In de eerste helft van 2018 daalde de huizenprijs op kwartaalbasis slechts in 1 op de 20 gemeenten.

LEES OOK: Onverwachte gevolgen van ontwrichte huizenmarkt in Amsterdam

Redenen daling

De daling kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verslechtering van het sentiment bij consumenten. Wat bovendien meespeelt is dat de keuze aan huizen erg beperkt is. Het aanbod van huizen en appartementen daalt snel en staat op het laagste niveau sinds 2012. Eind dat jaar stonden er volgens Calcasa nog 282 duizend woningen te koop. In het afgelopen kwartaal nog maar 95 duizend woningen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi