Loonstijging in zicht

Hogere lonen ondanks krapte arbeidsmarkt

Aimée van Vuuren
Na jarenlang een krapte op de arbeidsmarkt te hebben gehad, verwacht De Nederlandsche Bank dat de lonen nu eindelijk zullen stijgen. DNB verwacht dat in 2020 en 2021 de lonen respectievelijk met 2,8 procent en 2,9 procent gaan toenemen.

Stijgende lonen

De komende jaren is de loonstijging na de aftrek van het prijspeil ongeveer 1 procent. Dit staat in een rapport over de economische vooruitzichten dat 11 juni 2019 door DNB is gepubliceerd. De stijging van de lonen heeft ondere andere te maken met een krimp van het aantal flexbanen, waardoor het aantal vaste contracten zal blijven groeien.

Lees ook: Op het hoogste niveau van loonsverhoging

Economische vooruitzichten

De arbeidsmarkt blijft voor DNB nog krap. De werkloosheid zal dalen naar zo’n 3,3 procent in 2019. In 2018 was dit nog 3,8 procent. Ook in 2020 en 2021 zal het percentage werkloosheid op dit lage niveau blijven. Bekend is dat de Nederlandse economie de komende jaren zal stabiliseren rond de 1,5 procent.

DNB heeft bij het vaststellen van de prognoses over de stijging van de lonen en economische groei geen rekening gehouden met de grote problemen op het internationale vlak.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée