Hoe ziet een effectief debiteurenbeleid eruit?

Hoe ziet een effectief debiteurenbeleid eruit?

Redactie Baaz
Wanneer je als ondernemer een factuur verstuurd, heb je natuurlijk het liefst dat er direct betaald wordt. Helaas is dit niet het geval en komt het regelmatig voor dat er te laat betaald wordt. Dit zorgt ervoor dat sommige ondernemers moeite hebben om hun cashflow op orde te krijgen. Om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je een effectief debiteurenbeleid hanteert. Wij willen je daar natuurlijk bij helpen en hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet die je direct toe kunt passen!

Houd je administratie goed bij

Dit klinkt misschien logisch maar er zijn een hoop bedrijven die hun administratie niet op orde hebben. Hierdoor heb je het misschien niet eens door dat een klant niet betaald heeft en loop je een hoop geld mis. Als je blijft merken dat je klanten niet op tijd of helemaal niet betalen kan het slim zijn om eens naar kredietverzekeringen te kijken en af te sluiten zodat je verzekerd bent tegen deze zaken.

Weet wie je klanten zijn

Zorg er altijd voor dat je weet met wie je zaken doet. Doe van te voren onderzoek naar je klant of ga eens een keer langs om kennis te maken. Het is erg belangrijk om de kredietwaardigheid van je klant te checken.

Duidelijke factuur

Zorg er altijd voor dat je factuur duidelijk en overzichtelijk is. Het moet niet zo zijn dat je klant de factuur niet eens snapt. Het is dan logisch dat er niet of te laat betaald wordt.

Verstuur je facturen op tijd

Wacht nooit te lang met het versturen van je facturen. Op het moment dat je weken wacht met het versturen van je factuur lijkt het voor je klant net of je niet betaald wil worden. De kans is groot dat hij dan ook lang zal wachten met betalen.

Stuur een herinnering

Op het moment dat er niet op tijd betaald is, zul je een herinnering moeten sturen. Doe dit een paar dagen nadat de factuur is verlopen. Wanneer er niet wordt gereageerd via de mail kun je ook bellen, dit werkt vaak een stuk beter.

Wanneer je deze tips toepast zul je merken dat je facturen een stuk sneller betaald worden. Het grote voordeel is dat het niet eens zoveel moeite kost om dit toe te passen. Wacht dus niet langer en zorg dat je je debiteurenbeleid op orde krijgt!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie