Hoe krijg je je facturen sneller betaald?

Hoe krijg je je facturen sneller betaald?

Redactie Baaz

Als ondernemer heb je er veel mee te maken: facturen. Erg vervelend is het dan ook als veel van jouw klanten lang wachten met het voldoen van de factuur.

Maar er is een oplossing waarmee je dit kunt verhelpen. Voor het sneller betalen van facturen, kan factoring het antwoord zijn.

Wat is factoring?

Factoring houdt in dat je financiering krijgt op basis van je openstaande facturen. Je krijgt als het ware via een factormaatschappij jouw uitstaande facturen uitbetaald. Je verkoopt je factuur aan zo’n maatschappij, die betaalt het factuurbedrag op haar beurt vrijwel direct aan jou uit. Op die manier hoef je geen 30 of 60 dagen op je geld te wachten. Er zijn ook factormaatschappijen die je gehele debiteurenadministratie van je overnemen. In die situatie is een factormaatschappij een langetermijnpartner op financieel gebied.

Voor wie is factoring nuttig?

Vooral voor zzp’ers en ondernemers met maandelijks variërende inkomsten is factoring interessant. Immers: als je lang op je factuur moet wachten in een maand waarin je minder factureert, zijn de financiële gevolgen des te groter. Factoring is ook interessant voor ondernemers die hun financiële administratie liever (deels) uit handen geven. Bekijk vijf redenen om als zzp'er te kiezen voor factoring.

Voor- en nadelen van factoring

Factoring heeft enkele voor- en nadelen voor zzp’ers en ondernemers. Voordelen zijn onder meer dat je meer flexibiliteit hebt in je liquide middelen en dat je je geld vaak al binnen 24 uur ontvangt. Ook hoef je zelf niet achter je debiteuren aan te zitten. Het inschakelen van een factoringmaatschappij kent echter ook enkele nadelen, zoals de kosten die eraan verbonden zijn. Dit komt vaak neer op zo’n 5% van je factuur en soms komen hier nog aanvullende kosten bovenop. Factormaatschappijen kunnen bovendien debiteuren weigeren als zij een verhoogd risicoprofiel hebben. Ook werken ze meestal met een factorlimiet per debiteur. 

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat niet alle facturen voor factoring in aanmerking komen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij facturen die verrekend kunnen worden of betwiste facturen. Daarnaast doe je er verstandig aan om goed te overwegen om een factormaatschappij als tussenpersoon in te schakelen. Wellicht vinden jouw opdrachtgevers persoonlijk contact juist prettig en kan een tussenpersoon je reputatie schaden.

Verschillende vormen van factoring

Er zijn verschillende vormen van factoring: traditionele factoring en American factoring. Traditionele factoring kun je zien als een alternatief op een bancaire lening. Je krijgt een krediet op basis van je facturen, waarbij je een vast bedrag of percentage van je omzet aan de factormaatschappij betaalt. Bij traditionele factoring leg je je hele debiteurenbestand bij de maatschappij neer. Bij American factoring kun je losse facturen laten uitbetalen. Je kiest dus zelf welke facturen je via factoring laat behandelen. Je verkoopt die facturen dan aan een factormaatschappij en krijgt meestal binnen 24 uur het factuurbedrag op je rekening. Wel gaat er een fee per factuur van dat bedrag af. In sommige gevallen moet je daarbovenop extra betalen voor bijvoorbeeld behandelingskosten. Bij traditionele factoring wordt geregeld als eis gesteld dat je bedrijf 3 jaar bestaat. Doordat bij American factoring vaak geen omzeteisen of andere garanties zijn waaraan je moet voldoen, is deze vorm zeer geschikt voor startende zzp’ers of kleine ondernemers. 

Tips voor het opstellen van facturen

Vind jij het lastig om facturen op te stellen? Bekijk dan ook eens deze handige tips ‘Opstellen Factuur’. Als je deze tips gebruikt, zul je altijd duidelijke facturen uitsturen. Zo weten jouw opdrachtgevers nog beter waar ze aan toe zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie