Hoe je voorkomt dat medewerkers overstappen naar een andere werkgever

Hoe je voorkomt dat medewerkers overstappen naar een andere werkgever

Redactie Baaz

Het is cruciaal om te investeren in het behoud van medewerkers. Cijfers over de stand van zaken op de arbeidsmarkt ondersteunen dat beeld. In het tweede kwartaal van 2023 wisselden 1,86 miljoen mensen van baan. Dat betekent een stijging van 19.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 en een stijging van 96.000 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. Nog niet eerder vonden zoveel mensen ander of nieuw werk. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Bovendien kreeg bijna 45 procent van die overstappers en baanvinders direct een vast contract. Voor het eerst werden er zoveel vaste contracten aan baanvinders uitgereikt. Ook was het opmerkelijk hoeveel mensen werden benaderd voor een baan. De ‘sourcingdruk’ bereikte met 40,5 procent een nieuw record in het tweede kwartaal.

Tekst: Marlène Langbroek 

 

Behouden van waardevolle medewerkers is een essentiële uitdaging voor elke ondernemer

Op de huidige krappe arbeidsmarkt is het behouden van waardevolle medewerkers een van de grote uitdagingen voor ondernemers. Het verlies van getalenteerde werknemers kan niet alleen kostbaar zijn omdat ze hun kennis en ervaring meenemen, maar ook schadelijk voor de productiviteit en de groei van je bedrijf. Om te voorkomen dat medewerkers overstappen naar een andere werkgever, is het belangrijk om als ondernemer, CEO of leidinggevende inzicht te hebben in redenen waarom werknemers overstappen. Om zo een werkomgeving te kunnen creëren waarin werknemers zich betrokken, gewaardeerd en gemotiveerd voelen. 

Redenen om over te stappen van baan

Er zijn verschillende redenen waarom iemand overstapt van baan. Veelvoorkomende redenen, die ik ook hoor van mijn coachklanten, zijn:

 • Onvoldoende carrièremogelijkheden: Medewerkers willen zich ontwikkelen en groeien in hun loopbaan. Als er binnen jouw bedrijf beperkte groeimogelijkheden zijn, kan dit een belangrijke reden zijn waarom medewerkers elders kansen zoeken. 
 • Onvoldoende salaris: Een belangrijke drijfveer om van baan te veranderen kan een hoger salaris zijn. Als je als professional vindt dat je onderbetaald wordt en elders een betere beloning kunt krijgen voor wat je een werkgever te bieden hebt, kan dat een reden zijn om te switchen. Zeker nu we te maken hebben met inflatie. 
 • Werkomgeving die niet past: De werkomgeving speelt een grote rol bij het ervaren van werkplezier en tevredenheid. Past de werkomgeving niet goed bij je, dan kan dat zo’n negatieve invloed hebben op je functioneren, dat je niet kunt groeien en bloeien in je werk. Werk maken van een nieuwe baan met een werkomgeving die beter past bij wat ik noem ‘jouw persoonlijke biotoop’, kan dan een juiste stap zijn.
 • Onbalans tussen werk en privéleven: Een slechte balans tussen werk en privé kan een belangrijke reden zijn voor medewerkers om te vertrekken. Lange werktijden, veel reistijd, voortdurende overbelasting en gebrek aan flexibiliteit kunnen leiden tot stress en uitputting. 
 • Gebrek aan betrokkenheid en uitdaging: Medewerkers willen zich betrokken voelen bij hun werk en uitgedaagd worden. Als het werk monotoon of saai wordt, kunnen medewerkers zich gedemotiveerd voelen en de behoefte hebben aan nieuwe uitdagingen 
 • Niet passende bedrijfscultuur en waarden: Medewerkers hechten steeds meer belang aan een bedrijfscultuur die overeenkomt met hun eigen waarden en normen. Als er een gebrek is aan een positieve bedrijfscultuur, diversiteit en inclusie, ethisch gedrag of een gebrek aan transparantie, kan dit medewerkers doen afhaken. Zoals een van mijn klanten het verwoordde: ‘Het voelde als een knoop in mijn maag, ik kreeg er letterlijk buikpijn van.’
 • Gewijzigde persoonlijke omstandigheden: Veranderingen in de persoonlijke omstandigheden, zoals verhuizing naar een andere stad of regio, kunnen ook reden zijn om van baan te switchen, zodat je dichter bij huis kunt werken en reistijd kunt verminderen. 

Hoe creëer je een werkomgeving waarin medewerkers zich betrokken, gewaardeerd en gemotiveerd voelen?

Hoe meer medewerkers zich betrokken, gewaardeerd en gemotiveerd voelen, hoe minder ze geneigd zijn om over te stappen naar een andere baan. Als ondernemer, CEO of manager kun je daaraan een bijdrage leveren. 

Ik geef je een aantal suggesties:

 • Investeer in ontwikkeling en groei: Bied je medewerkers mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei. Dit kunnen bijvoorbeeld opleidingen zijn, trainingen, workshops, mentorprogramma's, loopbaancoaching. Doordat je laat zien dat je bereid bent om in groei van je medewerkers te investeren, vergroot je hun betrokkenheid en motivatie om bij jouw bedrijf te blijven.
 • Creëer een positieve werkcultuur: Zorg voor een werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Moedig open communicatie aan, stimuleer teamwerk en erken prestaties. Door een positieve werkcultuur te bevorderen, ontstaat er een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Dat motiveert medewerkers om te blijven.
 • Bied competitieve beloningen en voordelen: Een eerlijk en competitief beloningspakket is essentieel om medewerkers te behouden. Zorg ervoor dat het salarisniveau en de secundaire arbeidsvoorwaarden marktconform zijn. Daarnaast kun je flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, bonussen of andere passende voordelen aanbieden om het welzijn en de tevredenheid van je medewerkers te vergroten.
 • Luister naar feedback en betrek medewerkers: Betrek medewerkers bij besluitvormingsprocessen en luister naar hun ideeën en suggesties. Organiseer regelmatig feedbacksessies, teamvergaderingen of enquêtes om inzicht te krijgen in hun behoeften en verwachtingen. Door hun stem te laten horen, voelen medewerkers zich gewaardeerd en betrokken bij de groei van het bedrijf.
 • Zorg voor een goede work-life balance: Help medewerkers een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven. Flexibele werkschema's, mogelijkheden voor verlof en aandacht voor het welzijn van medewerkers kunnen bijdragen aan hun tevredenheid en loyaliteit. 
 • Erkenning en beloning: Het erkennen van de prestaties en inzet van medewerkers is belangrijk. Stel een systeem in voor regelmatige erkenning, zoals bijvoorbeeld een werknemer van de maand-programma of prestatiebonussen.

Talentvolle medewerkers behouden

Om talentvolle medewerkers te behouden, is het belangrijk om vertrekredenen serieus te nemen. En actie te ondernemen waar nodig. Houd regelmatig gesprekken met je medewerkers om te begrijpen wat hun behoeften en zorgen zijn. Bied ontwikkelingsmogelijkheden, erkenning en een positieve werkomgeving aan. Door te investeren in het behoud van je medewerkers bouw je niet alleen een 

sterker team, maar ook een veerkrachtiger en succesvoller bedrijf.
 

Ga voor meer informatie naar https://www.meerwaardeinwerk.nl 

 

Marlène Langbroek is expert op het terrein van loopbaanbegeleiding en auteur van het boek ‘Wat wil ik nu echt? - Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo’ers en academici die meer waarde willen realiseren in hun werk. Marlène heeft veertien jaar ervaring als opleider van loopbaanbegeleiders en coaches bij de Hogescholen Fontys en Saxion. Daarna heeft ze als zelfstandig loopbaancoach al vele honderden gedreven hbo’ers en academici met loopbaanvragen begeleid, al dan niet in opdracht van organisaties. Met als resultaat: werk dat optimaal bij hen past.

 

Lees hem nu digitaal -  BAAZ 3.2023

BAAZ 3.2023

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie