Hoe houd je jouw medewerkers gelukkig?

Hoe houd je jouw medewerkers gelukkig?

Redactie Baaz

Uit een onderzoek van vacaturewebsite Indeed onder meer dan 1000 werknemers en 250 werkgevers blijkt dat ruim 90 procent van de werknemers gelooft dat mentale gezondheid de drijfveer is voor een gezonde organisatie. Om de gewenste resultaten te behalen is zorg dragen voor de mentale gezondheid van je werknemers dus van groot belang. Maar hoe doe je dit? 

Dat de pandemie, waarin veel mensen volledig thuiswerken of in aangepaste omstandigheden het werk verrichten, van invloed is geweest op de fysieke en mentale gezondheid van werknemers, mag geen verrassing zijn. De pandemie blijkt grote invloed te hebben gehad op de zorgen over de gezondheid bij collega’s. Met name bij werkgevers is de impact flink: 62 procent geeft aan dat COVID-19 heeft geleid tot meer zorgen over de fysieke gezondheid van werknemers, zelfs bijna zeventig procent over de mentale gezondheid.

Toch blijkt een derde van de werkgevers geen arbeidsvoorwaarden te hebben opgesteld om de mentale gezondheid van hun werknemers te verbeteren. Arbeidsvoorwaarden ter verbetering van de fysieke gezondheid blijken gebruikelijker. Een kwart van de werkgevers geeft aan geen voorwaarden te hebben opgesteld rondom fysieke gezondheid.

Wat doen werkgevers op dit moment om de mentale gezondheid van hun medewerkers te verbeteren?

In het onderzoek van Indeed is gevraagd aan medewerkers of hun werkgever op dit moment arbeidsvoorwaarden heeft opgesteld om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, of dat op korte termijn van plan is. In de top drie meest voorkomende arbeidsvoorwaarden voor het verbeteren van de mentale gezondheid staan flexibel werken en aandacht voor de privé/werk balans op gelijke hoogte. 23,4 procent van de werkgevers geeft aan dat hier ruimte voor is. De mogelijkheid om op afstand te werken prijkt met 22,4 procent op een derde plek. 

Wanneer het aankomt op arbeidsvoorwaarden op de fysieke gezondheid van werknemers te verbeteren worden rookvrije zones, een fietsvergoeding en gratis fruit op werk het meest genoemd. In totaal weet dertien procent van de werknemers niet welke arbeidsvoorwaarden er gelden voor het verbeteren van de mentale gezondheid.

Top 3 arbeidsvoorwaarden voor de mentale gezondheid van werknemers 

  1. aandacht voor gezonde werk-privé balans
  2. mogelijkheid to flexibele werkuren 
  3. mogelijkheid tot werken op afstand 

Top 3 arbeidsvoorwaarden voor de fysieke gezondheid van werknemers

  1. rookvrije zones, openbaar rookverbod
  2. korting/gratis lidmaatschap voor sportschool
  3. fietsvergoeding 

Wat kun je als werkgever naast deze opties nog meer bieden aan je werknemers om hun mentale of fysieke gezondheid te verbeteren?

Uit het onderzoek zijn nog meer opties gekomen die bedrijven op dit moment aanbieden, waar je als werkgever inspiratie uit kunt halen. Denk bijvoorbeeld eens aan korting op, of het gratis aanbieden van mentale coaching. HR kan hier een grote rol in spelen, maar het is ook mogelijk om een externe coach aan te bieden aan werknemers. Ook komt het voor dat werkgevers toegang tot applicaties gratis aanbieden die kunnen helpen met bijvoorbeeld het beoefenen van mindfulness of meditatie, zoals de app Calm of Headspace. Mindfulness, meditatie of yoga oefeningen kunnen ook actief aangeboden worden op de werkvloer of een nabijgelegen studio die hiervoor geschikt is. Ook wordt een maandelijkse persoonlijke check-in genoemd. Goed is hierin om intern af te stemmen of deze rol bij de manager ligt of door HR opgepakt wordt.

Voor het verbeteren van de fysieke gezondheid van werknemers kan meer geïnvesteerd worden in het stimuleren van actief bewegen tijdens de lunchpauze, ergonomische kantoorartikelen, het aanbieden van gezonde lunch-opties, een lidmaatschap voor een sportschool of korting of gratis massage en/of fysiotherapie voor werknemers.

Over Indeed

Indeed is de nummer één vacaturesite ter wereld en in Nederland, en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 250 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven. (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar Indeed.nl/about. 

Over het onderzoek

Het onderzoek, onder 1045 werknemers en 274 werkgevers in Nederland van 18 tot en met 67 jaar, is uitgevoerd in opdracht van Indeed en onder panel van Panelwizard. Dit onderzoek is uitgevoerd conform de richtlijnen van ISO 20252. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie