Het gaat goed met de Nederlandse ZZP'er

Sterre Hartjes
De Nederlandse ZZP'er verdient goed en beter dan vorig jaar. Bovendien hebben de ZZP'ers veel invloed op de economie. Dit blijkt uit een rapport van de ABN Amro en Adapt Groep.

ZZP'er in 2018

Nederland telde vorig jaar ongeveer 1,1 miljoen ZZP'ers die samen goed waren voor 12,1 procent van de werkzame beroepsbevolking. Dit percentage was in 2003 nog een kleine 8,1 procent.

In 2018 hebben de ZZP'ers samen 41.7 miljard euro verdiend. Dit bedrag is 5,7 procenten van het nationaal inkomen. Dit is op 5 november naar buiten gekomen in een rapport van de ABN Amro en Adapt Groep. In dit rapport is er ook gekeken naar zelfstandige professionals, ZP’ers. Ongeveer een half miljoen van de Nederlandse bevolking is ZP'er, waardoor het bijna de totale groep ZZP'ers omvat.

Uurtarieven als ZP'er

Als ZP'er verdien je goed. Dat is gebleken uit het rapport. De minimale uurloon van ZZP'ers ligt op een kleine € 16,-. Het gemiddelde uurtarief van de Nederlandse ZP'er ligt daar ver boven, namelijk op € 85,-. Gemiddeld vragen mannen meer uurtarief dan vrouwen. Vrouwen met een hbo-opleiding verdienen € 3,45 per uur minder dan mannen, en vrouwen met een wetenschappelijke opleiding verdienen 2,75 euro minder.

Schaarste op de arbeidsmarkt

Dat er schaarste is op de arbeidsmarkt is ook zeker te merken aan de tarieven die de ZP’ers vragen. Het lukte 39 procent van de ZP’ers dan ook om het afgelopen jaar een hoger tarief dan normaal te ontvangen. 70 procent van de ZP'ers zou het uurtarief verlagen om daarmee een goede opdracht te kunnen krijgen.