Help, zweetvoeten! Dit kun je er tegen doen

Help, zweetvoeten! Dit kun je er tegen doen

Redactie Baaz

Zweetvoeten: het overkomt de besten. Het is iets natuurlijks: we zweten allemaal. Het helpt niet bepaald dat tijdens het dragen van de meeste schoenen het zweet binnen in de schoenen blijft en kan gaan stinken.

Erge zweetvoeten staan bekend als hyperhidrosis. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je te helpen met dit vervelende probleem.

Tip 1: Draag de juiste sokken

Sporten is goed voor je gezondheid en de nachtrust, maar je krijgt er wel iets van: zweetvoeten. Veel mensen zeggen dat de gemakkelijkste manier om zweetvoeten te stoppen anti transpiratie spray is. En dat klopt ook. Gelukkig kun je in diverse (online) winkels terecht voor anti transpiratie spray. Maar er zijn nog veel andere manieren om het te bestrijden. Sokken zijn erg belangrijk bij het bestrijden van zweetvoeten. Kies altijd de juiste sok voor de juiste schoen voor de juiste activiteit. Leer je sokken kennen en kijk waar ze van gemaakt zijn. Synthetische sokken laten het zweet niet verdampen. Het zweet komt vast te zitten en bacteriën en schimmels kunnen groeien.

Zo voorkom je zweten tijdens het sporten

Sport je vaak? Er zijn verschillende manieren om met het zweten tijdens het sporten om te gaan:

  • Kies lichte, ademende stoffen, zoals katon, tijdens het sporten.
  • Draag geen t-shirt of fietsbroek aan die doorweekt is met zweet. Je moet droog beginnen om droog te blijven. Dit is ook goed voor je huid.
  • Wissel vaak van schoenen. Als zweetvoeten een bijzonder probleem zijn, moet je jouw schoenen en sokken zo vaak mogelijk wisselen.
  • Gebruik poeders die bedoeld zijn voor de voeten om de vochtigheid en het zweet van de voeten tot een minimum te beperken

Tip 2: Zorg ervoor dat je sokken niet te strak zitten

Zorg ervoor dat je sokken niet te strak zitten. In sommige sportsokken is zelfs ventilatie ingebouwd. zijn geweven met koperen vezels om bacteriën onder controle te houden, helpen bij het beheersen van vocht, en de niet-bindende top is geweven zodat het niet in je snijdt. En, minstens zo belangrijk: draag altijd elke dag een schoon paar sokken.

Tip 3: Kies voor leren schoenen en draag een goede binnenzool

Schoenen kunnen soms tegen jou en je voeten werken. Synthetische en plastic schoenen laten het zweet niet verdampen en houden je voet nat. Leren schoenen zijn een betere optie omdat ze van goede kwaliteit zijn, maar let wel op de binnenzool. Sommige inlegzolen zijn van plastic of synthetisch, wat het vocht niet absorbeert. Zorg ervoor dat je een lederen voering of uitneembare inlegzolen draagt die je kunt vervangen door inlegzolen.

Tip 4: Maak regelmatig je schoenen schoon en wissel af

Het is verstandig om regelmatig je schoenen van binnen en buiten schoon te maken, het liefst om de paar weken. En wissel je schoenen af, dus draag niet elke dag dezelfde schoenen! Dit geeft de materialen ruimschoots de tijd om uit te drogen en laat ook de demping "rusten" en terugveren zodat deze langer meegaat. Doe dit ook als je geen last hebt van zweetvoeten.

Tip 5: Maak je voeten regelmatig goed schoon

Je voeten hebben 250.000 zweetklieren. Geen geen wonder dat zweten een probleem kan zijn. Af en toe moet je je voeten even een behandeling geven.Was ze, schrob ze en verwijder dode huid. Een geweldige truc is om je voeten dagelijks te weken in zwarte thee, die looizuur bevat. Door de geschiedenis heen werd het looizuur samen met actieve kool en magnesiumoxide gebruikt als het "universele tegengif" voor vergiftiging. Om het weken te beginnen, kook je twee theezakjes in een halve liter water gedurende 15 minuten. Voeg dit toe aan 2 liter koel water en laat jouw voeten ongeveer 2 tot 3 uur weken.

Geniet van gezonde en frisse voeten

Je voeten moeten vrij zijn om te ademen. Dit kun je doen door goed schoeisel te dragen, sokken van goede kwaliteit te kopen én je voeten goed te behandelen. Dat voelt wel zo fijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor anderen die jouw zweetvoeten niet meer hoeven te ruiken!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie