'Harde Brexit leidt tot wekenlange voedseltekorten'

Jordi Smit
Het Verenigd Koninkrijk zal bij een harde Brexit wekenlang met voedseltekorten kampen. Dat stelt de Food and Drink Federation (FDF), een Britse lobbyorganisatie voor voedsel- en drankenfabrikanten.

Voedseltekorten bij harde Brexit

Een no deal-Brexit zal ervoor zorgen dat grenscontroles weer benodigd zijn. Naar verwachting gaan deze controles, zeker in de eerste weken, voor enorme wachtrijen zorgen bij de grens van het Verenigd Koninkrijk, waardoor het verse eten snel zal verrotten. Dit kan vervolgens voor voedseltekorten zorgen in het land.

'Selectieve tekorten'

'Wetende dat voedsel makkelijk verrot en een korte houdbaarheid heeft, verwachten we selectieve tekorten in het Verenigd Koninkrijk', stelt Tim Rycroft, COO van de lobbyorganisatie in gesprek met persbureau Reuters. Hij denkt overigens niet dat het voedseltekorten tot grote hongerproblemen zullen leiden. 'Maar er zullen voedseltekorten zijn en de voedselprijzen zullen omhoog gaan.'

LEES OOK: Brexit: akkoord ver te zoeken

Kans harde Brexit

De aanstelling van Boris Johnson heeft een harde Brexit ogenschijnlijk dichterbij gebracht. De premier van het Verenigd Koninkrijk schuwt namelijk niet bij geen akkoord eind oktober om zonder deal uit de Brexit te starten. Het kan een hoop problemen voor ondernemers opleveren.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi