Handige verzekeringen voor zzp’ers om risico’s te voorkomen

Handige verzekeringen voor zzp’ers om risico’s te voorkomen

Redactie Baaz

Als ondernemer loop je risico. Je kunt namelijk financiële schade en letselschade veroorzaken bij je opdrachtgevers of klanten. Bijvoorbeeld door een verkeerd advies dat leidt tot een boete voor je opdrachtgever, of een valpartij van een klant in je winkel. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je de geleden schade zelf moet betalen. In dit artikel lees je wat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering inhoudt en waarom het voor jou als zzp’er handig kan zijn om er een af te sluiten.

Er zijn twee soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn twee verschillende verzekeringen.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je een dienstverlenend beroep hebt, bijvoorbeeld architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant, kunnen nalatigheid en vergissingen financiële gevolgen hebben voor je klanten of opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan een architect die een tekenfout maakt, waardoor het dak van een gebouw instort, of aan een verkeerde aangifte van een accountant, waardoor de opdrachtgever of klant een boete krijgt van de Belastingdienst.

Je opdrachtgevers of klanten kunnen je in dat geval aansprakelijk stellen voor geleden vermogensschade. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je hiervoor verzekerd en wordt de schade door je verzekeraar vergoed. Hoe hoog de premie van je beroepsaansprakelijkheidsverzekering is, hangt af van je beroep en kun je online berekenen.

Wil jij een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Verdiep je online goed in de verschillende voorwaarden.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is schade, die je met je bedrijf bij je opdrachtgevers of klanten aanricht, verzekerd. Een medewerker kan bijvoorbeeld een kop koffie over de laptop van je klant of opdrachtgever omstoten, of een klant kan struikelen in je bedrijfspand en iets breken.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de materiële schade aan spullen en de letselschade, als je klant of opdrachtgever vanwege het door jou toegebrachte letsel tijdelijk of permanent niet (meer) kan werken en daardoor inkomsten misloopt.

Algemene voorwaarden opstellen

Als je als ondernemer een opdracht aangaat, is het fijn wanneer zowel jij als de opdrachtgever of klant weet waar jullie aan toe zijn. Het is daarom verstandig om algemene voorwaarden op te stellen als zzp’er. In de algemene voorwaarden beschrijf je de rechten en plichten die zowel voor jou als voor je opdrachtgevers of klanten gelden. Dit zijn bijvoorbeeld de betaaltermijn, garantiebepalingen en wat je doet als er iets misgaat. Hiermee kun je de kans verkleinen op zakelijke aansprakelijkheidsstelling, waardoor je waarschijnlijk minder gebruik hoeft te maken van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Construction Allrisk (CAR)-verzekering

Ben je een aannemer, installateur, werkzaam in de bouw, of heb je een klusbedrijf? Dan kan het verstandig zijn om bovenop je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een Construction

Allrisk (CAR)-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering wordt schade aan het bouwwerk, bijvoorbeeld door storm, vergoed.

De Construction Allrisk (CAR)-verzekering vergoed ook schade aan de bouwmaterialen die je gebruikt, aan hulpmaterialen zoals steigers en gereedschap en aan de spullen van je opdrachtgever of klant, als deze tijdens de bouwwerkzaamheden beschadigd raken.

Wel of geen aansprakelijkheidsverzekering?

Voor financieel adviseurs, accountants, notarissen, advocaten en architecten, is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voor andere zzp’ers is het niet verplicht, maar in sommige gevallen wel aan te raden.

Maak voor jezelf de afweging. Het is daarbij verstandig om te kijken naar de kans dat je schade maakt en de potentiële hoogte van een eventuele claim. Onderzoek van Knab onder 4.500 ondernemers laat zien dat de verschillen per branche groot zijn.

Bedenk voor jezelf goed of, en zo ja welke aansprakelijkheidsverzekering(en) je nodig hebt. Bespreek het zo nodig met een adviseur. Vergelijk ook altijd verschillende verzekeraars voor de beste premie en zodat je precies weet welke schade wel en niet vergoed wordt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kun je veilig en zorgeloos ondernemen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie