Grote zorgen over groei buitenlandse webwinkels

Grote zorgen over groei buitenlandse webwinkels

Redactie Baaz
Detailhandel Nederland maakt zich grote zorgen over de groei van buitenlandse, niet-Europese webwinkels. De organisatie heeft in een rapport laten weten dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. 

Belangenorganisatie Detailhandel Nederland zegt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie door de buitenlandse webwinkels. Deze webwinkels houden zich vaak niet aan de Europese regels die opgesteld zijn wat betreft de veiligheid van de consument en de kwaliteit van de producten.

LEES OOK: 5 tips voor het beginnen van een succesvolle webshop

Veiligheid

In een onderzoek van de Deense consumentenbond dat begin juli gedaan is, is gekeken naar de veiligheid van speelgoed dat bij een van de buitenlandse webwinkels gekocht is. Hieruit bleek dat bij een testaankoop van 29 stukken speelgoed, ruim 30 procent hiervan illegale chemicaliën bevatte. Dit kan volgens Detailhandel Nederland alleen worden tegengegaan als de webwinkels op de Europese markt zich aan dezelfde standaarden en verplichtingen houden.

‘Er moet sprake zijn van een gelijk speelveld’, schrijft Margriet Keijzer, senior-adviseur Europese Zaken bij Detailhandel Nederland. ‘Er zijn heel veel voorbeelden van buitenlandse webwinkels en handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten niet aanhouden, ze respecteren de bescherming van Nederlandse consumenten niet. Zolang zij hun producten maar kunnen verkopen.’

Consumentenbond

In mei dit jaar werd er al door de Consumentenbond gezegd en gewaarschuwd dat de grote en bekende Chinese webwinkel AliExpress (onderdeel van Alibaba) verkoopvoorwaarden hanteert die de Europese consumentenregels tegengaan. De Consumentenbond wil samen met vijf andere Europese consumentenorganisaties actie gaan ondernemen omdat zij het niet langer accepteren. De Consumentenbond vindt dat als Alibaba op de Europese markt wil handelen, het de hier geldende regels moet respecteren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie