Grenscontroles schaden Nederlandse economie
CPB voorspelt krimp Nederlandse economie door grenscontroles

Grenscontroles schaden Nederlandse economie

Redactie Baaz

Opschorting van het vrij verkeer van personen en goederen binnen de Schengenzone gaat ten koste van de Nederlandse economie die voor een groot deel op de handel drijft.

CPB verwacht een krimp van 1,3 procent

​De hervatting van grenscontroles in het Schengengebied zal de Nederlandse economie schaden, dit schrijft het Centraal Planbureau in het maandag gepubliceerde Centraal Economisch Plan 2016. Wanneer de grenscontroles gehandhaafd blijven, verwacht het CPB voor 2020 een krimp van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) met 1,3 procent en voor de EU een krimp van gemiddeld 0,7 procent. Dat het bbp in Nederland sterker krimpt dan in de rest van de EU, komt doordat handel een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse economie.

Niet alleen handel, ook toerisme en verkeer forensen​

​Grenscontroles leiden volgens het CPB tot langere wachttijden die niet alleen het handelsverkeer raken, maar ook het toerisme, het woon-werkverkeer en het winkelen in de grensstreek. Een aantal lidstaten voert op dit moment tijdelijk weer grenscontroles uit om de toestroom van asielzoekers in te perken, de Europese Commissie overweegt een uitbreiding van de controles voor twee jaar goed te keuren. MKB-Nederland en VNO-NCW hopen dat de afspraken tussen de EU en Turkije de vluchtelingenstroom naar de EU zal doen afnemen en vinden dat Nederland zich moet blijven verzetten tegen herinvoering van de grenscontroles.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie