CPB: Innovatiebeleid overheid spekt vooral grote bedrijven

Jordi Smit
Innovatiesubsidies geven vooral grote techbedrijven als booking.com een financieel voordeel; kleinere ondernemingen en start-ups zouden er niet van profiteren.

Onderzoek CPB

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). In een 'winner-takes-alleconomie', waarin een beperkt aantal spelers de markt uiteindelijk domineert, is dat onwenselijk, aldus het CPB. Twee subsidieregelingen, voor onderzoek en ontwikkeling, bevoordelen voorlopers ten opzichte van bedrijven die ze uitdagen. Ze gaan uit van 'traditionele' bedrijven.

Innovatiebox

De innovatiebox is een een subsidie voor winstgevende bedrijven die in het verleden innovaties hebben gedaan. Bedrijven die nu aan het innoveren zijn, hebben hierbij dus een nadeel. Over de winst die voortkomt uit innovaties, wordt in plaats van 25 procent winstbelasting maar 5 procent betaald (per januari wordt dit 7 procent). 'Afschaffen van de innovatiebox zorgt voor een gelijker speelveld', aldus het CPB.

Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk

De andere innovatiesubsidie betreft de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Deze is vooral geschikt voor bedrijven die innovatie inplannen en zelf onderzoeken. Dat staat haaks op de vaak minder planmatige wijze waarop kleinere ondernemingen innoveren. Grote bedrijven kunnen ook meer in onderzoek en ontwikkeling investeren, wat ze een voordeel geeft ten opzicht van kleinere spelers.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi