CPB: Lonen stijgen te langzaam

Ruben den Boer
Vrijdag publiceerde het Centraal Plan Bureau (CPB) hun rapport ‘Vertraagde loonontwikkeling in Nederland ontrafeld’. Daarin stelt het bureau dat de de lonen te traag stijgen en dat - als we de lonen willen zien stijgen - de arbeidsproductiviteit omhoog zal moeten.

De lonen stijgen niet hard genoeg. Alhoewel we sinds 2014 alweer uit de crisis zijn, merken werknemers dat nog niet op hun loonstrookje. De loonstijging zit nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Volgens het CPB stijgen de lonen bijna net zo hard als de inflatie, en die is de afgelopen jaren enorm laag geweest.

Arbeidsproductiviteit moet omhoog voor hogere lonen

Maar hoe kunnen we de lonen dan sneller laten stijgen? Ondernemers kunnen ook niet zomaar iedereen een loonsverhoging gaan geven. Dat snapt het CBP ook, daarom stelt zij dat de arbeidsproductiviteit omhoog moet. Het is heel simpel: willen we meer verdienen, dan zullen we harder moeten werken. Het is overigens niet zo Nederlanders bijzonder lui zijn. Sinds de jaren tachtig neemt de groei in arbeidsproductiviteit wereldwijd af.

Langzame stijging lonen niet de schuld van freelancers

Eerder dit jaar gaf de Nederlandse Bank de flexibilisering van de arbeidsmarkt de schuld van de lage loonstijging. Volgens de Nederlandse Bank zouden de stijgende winsten niet bij de werknemer, maar bij de bedrijven terecht komen. Het onderzoek van het CPB spreekt dit echter tegen. Zij stellen dat flexibele lonen, zoals die van freelancers, niet de oorzaak zijn tot de trage loonstijging. Deze flexibele lonen zouden beter bestand zijn tegen financiële schommelingen. Dat betekent inderdaad dat ze in tijden van economische voorspoed minder hard groeien, maar ook at ze in tijden van crisis minder had dalen.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben