Gewond geraakt door een hond, recht op schadevergoeding?

Gewond geraakt door een hond, recht op schadevergoeding?

Redactie Baaz

U bent gewond geraakt door een hond. De meeste mensen denken dan gelijk aan een hondenbeet, maar u kunt ook op andere manieren gewond raken door deze harige viervoeters. Soms gebeuren er ongelukken omdat ze de gevaren niet kennen van een fietspad, te enthousiast zijn of zich niet realiseren hoe groot ze zijn. In welke situaties heeft u dan recht op schadevergoeding? Welke schade moet worden vergoed? En hoe claimt u uw schadevergoeding? We leggen het graag aan u uit.

Gewond geraakt door een hond: wie is aansprakelijk?

Honden zijn meestal onze beste vrienden, maar helaas veroorzaken ze ook weleens ongelukken. Dat hoeft niet altijd uit agressie te zijn. Een hond kan u ook verwonden uit enthousiasme. Zo kunt u bijvoorbeeld gewond raken wanneer:

  • Een hond plotseling het fietspad oprent, waardoor u moet uitwijken en van uw fiets valt
  • U verstrikt raakt in de riem van een speelse puppy, waardoor u omver wordt gerend
  • U omver wordt gesprongen door een viervoeter van 60 kilo 

In al deze situaties is de eigenaar van de hond aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Het maakt daarbij niet uit of u zich op het moment van het ongeluk in een losloopgebied bevindt of op de openbare weg. De eigenaar van een hond draagt altijd het risico dat er iets mis kan gaan, waardoor iemand anders gewond raakt. U kunt de eigenaar daardoor altijd aansprakelijk stellen op basis van risicoaansprakelijkheid.

Bewijsmateriaal verzamelen van het ongeluk

Het is belangrijk dat u bewijsmateriaal verzamelt nadat u gewond bent geraakt door een hond. U kunt hierbij denken aan:

  • De gegevens van de tegenpartij, inclusief de verzekeringsgegevens
  • Gegevens van getuigen die op een later moment kunnen verklaren dat u gewond bent geraakt door het gedrag van de hond
  • Foto’s van uw verwondingen en andere schade zoals een slag in uw wiel, gebroken brillenglazen of scheuren in uw kleding

Na het ongeluk is het belangrijk dat u direct naar uw huisarts of het ziekenhuis gaat. Ook als u denkt dat uw verwondingen vanzelf weer genezen. De arts die u behandelt, maakt hier namelijk een notitie van in uw medisch dossier. Deze notitie is belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak waarmee u kunt aantonen dat uw verwondingen zijn ontstaan door de hond van de tegenpartij. 

Verder is het belangrijk dat u al uw schade bijhoudt in een logboek en alle bonnetjes bewaart. Al deze informatie wordt gebruikt bij het berekenen van uw schadevergoeding.

Welke schade moet vergoed worden?

Als u gewond bent geraakt door een hond, moet de eigenaar alle schade vergoeden die u hierdoor oploopt. U kunt hierbij denken aan:

  • Al uw gemiste inkomsten, omdat u tijdelijk niet kunt werken en uw werkgever slechts 70% van uw salaris doorbetaalt
  • De medische kosten, inclusief de kosten voor uw eigen risico en de kosten voor fysiotherapie als dit buiten uw zorgbundel valt
  • Studievertraging, omdat u daardoor een half jaar tot een jaar later op de arbeidsmarkt komt
  • Huishoudelijke hulp, ook als u hierbij wordt geholpen door uw familie, vrienden of de buren
  • Kosten zonder nut, wanneer u tijdelijk niet kunt sporten en dus geen gebruikmaakt van uw fitnessabonnement
  • Schade die door het ongeluk is ontstaan aan uw persoonlijke eigendommen
  • Smartengeld voor uw pijn, verdriet en tijdelijk verminderde levenslust

Dit zijn een aantal schadeposten waar u mogelijk recht op heeft na het ongeluk. Veel slachtoffers weten niet precies waar ze recht op hebben. Dat is logisch als letselschade niet uw vakgebied is. Het is wel belangrijk dat dit goed wordt uitgezocht, omdat u anders een deel van uw schadevergoeding misloopt. U moet namelijk zelf uw schade aantonen bij de verzekeraar van de tegenpartij. De verzekeraar helpt u hier niet bij. U kunt hier wel gratis juridische hulp voor inschakelen.

Hoe claimt u uw schadevergoeding?

U claimt de schadevergoeding door een schadeclaim in te dienen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Sommige slachtoffers vinden het lastig om schadevergoeding te claimen, omdat ze de eigenaar van de hond kennen. Dat is begrijpelijk, maar in principe is de eigenaar zelf verantwoordelijkheid om voor dit soort situaties een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar wel raadzaam omdat hiermee de schade kan worden vergoed die de hond heeft aangericht.

Zelfs als u de eigenaar niet kent, kunt u er tegen op zien om schadevergoeding te claimen. Het kost veel tijd en energie, u moet zich verdiepen in het opstellen van een schadeclaim en complexe juridische discussies voeren met de verzekeraar. En dat allemaal terwijl u eigenlijk gewoon wilt herstellen van uw verwondingen. Gelukkig is hier een oplossing voor: gratis juridische hulp inschakelen.

Letselschadebureau Letselschade Berekenen biedt deze gratis hulp aan alle letselschadeslachtoffers. Dit kunnen zij doen, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten voor een jurist moet vergoeden. Dit is overigens een aparte kostenpost voor de verzekeraar. Daardoor gaat dit niet ten koste van de hoogte van uw schadevergoeding. Het resultaat: u herstelt rustig van uw verwondingen, terwijl u de maximale schadevergoeding krijgt uitbetaald. Precies zoals het hoort.

 

LEES OOK: Wat te doen na een hondenbeet?

LEES OOK: Gewond geraakt door hond, schadevergoeding?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie