Gevolgen van Brexit groot voor May

Jordi Smit
Gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Ierland en Engeland hebben nog maar eens aangetoond wat de bewoners van de landen van de Brexit vinden. De gevolgen van Brexit blijken namelijk desastreus te zijn voor de partijen die voorstander zijn van de uittreding, waaronder de partij van Theresa May.

Gevolgen Brexit desastreus

De Conservatieven van premier Theresa May kregen een grote klap te verwerken: ze verliezen zeker 530 zetels. Labour van leider Jeremy Corbyn, eveneens aanhanger van de Brexit, verliest maar liefst 80 zetels. Het is een fors verlies voor partijen die het al zwaar hadden door de gevolgen van Brexit.

Stemmen Engeland en Noord-Ierland

Vrijdag werd er gestemd voor in totaal meer dan 8.400 zetels in 248 lokale en regionale bestuurslagen in Engeland en elf gemeenteraden in Noord-Ierland. In Schotland en Wales werd niet gestemd. Tijdens de laatste verkiezingen vergaarden de twee partijen nog 80 procent van alle stemmen, maar de politieke chaos rondom de Brexit laat bij beide partijen diepe sporen na. De gevolgen van Brexit zijn dan ook groot.

LEES OOK: 'Tweede Brexit-referendum zeker optie'

Uitstel Brexit

De Brexit heeft inmiddels een uitstel gekregen tot 31 oktober. Tot dan toe heeft Theresa May de tijd om het Britse parlement te overtuigen van haar voorstel tot uittreding uit de EU. Het einde lijkt echter nog niet in zicht nu er steeds meer druk komt op de Britse premier. Van een no deal-Brexit lijkt voorlopig nog geen sprake.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi