Gevolgen van Brexit: Britten tasten in duister

Jordi Smit
Theresa May zal woensdagavond niet verrast zijn geweest dat het Britse parlement tegen een no deal-Brexit stemde. Het betekent dat het parlement donderdag zal debatteren over een verzoek om Brexit-uitstel aan de EU. Ondertussen komt 29 maart, de datum voor de Brexit, opnieuw een dag dichterbij. Grote vraag: wat worden de gevolgen van Brexit?

Gevolgen van Brexit onduidelijk

De gevolgen van Brexit: Theresa May probeert deze nog altijd zo minimaal mogelijk te houden. Maar is dat wel mogelijk nu de onzekerheid op de loer ligt? Het Britse lagerhuis stemde woensdagavond niet alleen tegen een no deal-Brexit. Bovenop het voorstel van het kabinet, dat alleen een no deal op 29 maart zou uitsluiten, stemde het Lagerhuis voor een amendement dat álle toekomstige mogelijkheden voor een no deal uitsluit.

Uitstel van Brexit

Hoogstwaarschijnlijk wordt May, die letterlijk geen stem meer over heeft en daardoor haar ministers het woord liet voeren, na de stemming van vandaag naar Brussel gestuurd om de Brexit verder uit te stellen. De Europese Unie zit dan in een prettige positie, aangezien het al eerder aangaf dat dit dan wel plaatsvindt onder de voorwaarden van de EU. Bovendien houden de Britten met een uitstel hetzelfde probleem: wat gaat het doen met de Noord-Ierse grens?

LEES OOK: Brexit: de huidige status van de soap

Op zoek naar oplossing

De Britten bljiven op zoek naar een oplossing om de gevolgen van Brexit zo klein mogelijk te houden. Een groep Lagerhuisleden van diverse partijen wil een serie van indicatieve stemmingen afdwingen, mocht er donderdag voor uitstel van de Brexit worden gestemd. Dan zouden bijvoorbeeld de opties van een tweede referendum of het onderhandelen over een zachtere Brexit op tafel kunnen liggen, om zo te kijken hoeveel steun daar voor is in het Britse parlement.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi