Brexit: de huidige status van de soap

Jordi Smit
De Brexit is momenteel misschien wel de grootste angst voor ondernemers. Want wat gaat er gebeuren als de Britten definitief uit de Europese Unie stappen? Wij vatten de huidige status van de Brexit in dit artikel samen.

Mogelijke doorbraak Brexit

Gisterenavond probeerde Theresa May met een ultieme poging om een mogelijke doorbraak te forceren. De premier vloog last minute naar Straatsburg voor een gesprek met Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. De spanning stijgt nu de deadline van 29 maart steeds meer nadert; ook May voelt de druk.

Stemming Brexit

Vandaag stemt het Britse parlement over de Brexit-deal die May heeft gesloten met de Europese Unie. Theresa May zal haar hart stevig vasthouden, want de Britten stemden al eerder op deze wijze: in januari. Toen leed May een zware nederlaag, doordat haar plan met een verschil van 230 stemmen van tafel werd geveegd. Weg maandelange onderhandelingen. De Britse premier werd vervolgens opnieuw op pad gestuurd en komt vandaag met een nieuw plan. Maar of het Britse parlement daar tevreden over gaat zijn, is maar zeer de vraag.

Noord-Ierse grens

Het grote struikelblok in de Brexit-onderhandelingen is nog altijd de discussie over de Noord-Ierse grens. De oplossingen die de Britten voor zich zien, ziet de Europese Unie niet zitten, waardoor May vandaag met hetzelfde plan terugkomt als in januari. Grote kans dus dat het Britse parlement opnieuw tegenstemt.

LEES OOK: Zijn nieuwe bedrijfsactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk jouw oplossing voor de Brexit?

Nieuwe stemming

Mocht de deal vandaag door het parlement worden weggestemd, dan volgt morgen opnieuw een stemming. Dan met de vraag of het Verenigd Koninkrijk op 29 maart de Europese Unie moeten verlaten zonder akkoord. Wanneer het Britse parlement dit ook wegstemt, zoals de verwachtingen zijn, dan wordt donderdag voor de derde keer in een week tijd gestemd. Dit keer over een uitstel van de Brexit. De uitstel kan een paar maanden zijn, maar ook een aantal jaren.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi