Genomineerden voor Dutch Podcast Awards 2023 bekendgemaakt

Genomineerden voor Dutch Podcast Awards 2023 bekendgemaakt

Redactie Baaz

Welke podcasts zijn de beste van Nederland? BNR heeft vandaag de lijst met genomineerden die gaan strijden om de felbegeerde Dutch Podcast Awards 2023 bekend gemaakt. De genomineerden zijn verdeeld in 13 verschillende categorieën. Bovendien zijn vandaag ook de digitale stembussen voor de publieksprijs geopend.

Terwijl televisiemakers jagen op een Televizierring en radiopersoonlijkheden strijden om een Marconi Award, zijn de Dutch Podcast Awards voor de podcastindustrie de belangrijkste onderscheiding. Het is dé onafhankelijke prijs voor podcastmakers in Nederland en wordt sinds 2018 jaarlijks uitgereikt.

Meer dan 500 inzendingen

Podcastmakers gaven massaal gehoor aan de oproep. Meer dan 500 inzendingen stroomden de afgelopen maand binnen bij de organisatie van de Dutch Podcast Awards. Een vakjury heeft uit deze uitgebreide verzameling met inzendingen 5 podcasts per categorie geselecteerd. Dit jaar zijn er 13 verschillende categorieën. De komende weken worden de genomineerde podcasts opnieuw beluisterd en beoordeeld. Uit de categoriewinnaars kiest de vakjury vervolgens ook de ‘De Beste Podcast van Nederland’.

De uitreiking van de Dutch Podcast Awards vindt plaats op maandagavond 6 november, in het Instituut voor Beeld en Geluid.

De genomineerde podcasts (in willekeurige volgorde)

 • Dagelijks: Weer een dag, Boekestijn & De Wijk, De Dag, NRC Vandaag, FD Dagkoers
 • Interview: Druk: in het hoofd van kampioenen, Schotschrift, Door de ogen van de koning, De liefde van nu, Met Groenteman in de kast
 • Brandstory: Koffer 23, Groene Oren, Expeditie Oceaan, De Verdwenen SS'er, Door de ogen van de koning
 • Fictie: Donkerslag, Nagasaki, De hijger, De vrouw met 1000 gezichten, Kater
 • Chatcast Vermaak: De Grote Gwen en Geraldine Show, Carice & Halina, De Zelfspodcast, Rookworst de podcast, De Snobcast,
 • Chatcast Informatief: Bureau Sport Podcast, BNR Petrolheads, Alle Geschiedenis Ooit, Napleiten, De Communicado's,
 • Host: Maarten Dallinga (Niet van de wereld), Joost Swinkels (Liefs, papa Piet), Quinty Misiedjan (BIMS), Marc Marie Huijbregts (Marc Marie en Isa vinden iets), Sam van Raalte (De Ondergrond).
 • Verhalend: Boven water, De gestolen schilderijen van Jopie Huisman, Er is iets vreemds gebeurd, Het Nieuwe Geld (seizoen 2), De jurk en het scheepswrak
 • Journalistiek: Het geheim van Mallorca, Niet van de wereld, De gestolen kinderen, De coup van Qatar, Dit kan geen toeval zijn
 • Jeugd: Sara's Mysteries, De Spooky Wooky podcast, Missie voelspriet, De zin in Zappelin podcast, De rampnacht
 • Nieuwkomer: Taalpolitie (Philip Freriks), Carice & Halina (Carice van Houten en Halina van Reijn), De ramp met de Phoenix (Joske Meerdink), De Taxi-oorlog (Sander 't Sas), Marcel Schop (Metal Health)
 • Sound design: Nagasaki, De Rampnacht, Boven water, Koffer 23, De vrouw met 1000 gezichten
 • Vernieuwing: Alledaagse vragen, Keihard klassiek, Nagasaki, Schaamteloos Randstedelijk, De vrouw met 1000 gezichten 

De Publieksprijs

Vandaag start ook de Publieksprijs 2023. Voor deze award worden geen juryleden geraadpleegd, het is aan podcastmakers om hun achterban te activeren. De podcast met de meeste stemmen zal de Publieksprijs 2023 in de wacht slepen. Stemmen kan tot en met vrijdag 27 oktober via podcastawards.nl.

Ook interessant:

Lees hier: 10 goede podcasts voor ondernemers gemaakt door vrouwen

Lees hier: Ga jij een podcast beginnen? Met deze tips helpen we je een handje!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie