Ga jij een podcast beginnen? Met deze tips helpen we je een handje!

Ga jij een podcast beginnen? Met deze tips helpen we je een handje!

Redactie Baaz

Steeds meer mensen luisteren naar podcasts. Elke dag worden er nieuwe podcasts bedacht, elke dag komen er ontzettend veel nieuwe luisteraars bij. Daarom is het natuurlijk ook aan te raden om eens na te denken of een podcast starten misschien iets voor jou is. Doordat de markt blijft groeien kun je namelijk zeker het verschil maken. Daarnaast kun je praten over de dingen die jou bezighouden, waardoor het ook gewoon echt iets leuks is.

Op welke niche ga jij je richten?

Natuurlijk is het ook ontzettend belangrijk om te bedenken op welke niche jij je gaat richten. Een podcast heeft natuurlijk een onderwerp nodig, maar dit kan daadwerkelijk alle kanten opschieten. Ga jij je richten op het belangrijkste nieuws en hierbij op zoek naar verdieping in jouw podcast? Of ga je je richten op een sport of muziekgenre? Of kies je juist voor de zakelijke markt? In jouw podcast kun je het helemaal zelf bepalen. Wel is het aan te raden om wat marktonderzoek te doen voor je je keuze maakt. Je wilt natuurlijk wel dat er zoveel mogelijk mensen naar jouw podcast komen luisteren.

Zorg voor een goede opnamelocatie en apparatuur

Natuurlijk is het ook ontzettend belangrijk om te zorgen voor een goede opnamelocatie van jouw podcast. Midden in een drukke straat of in een huis langs een drukke weg zijn niet per se de beste opnamelocaties. Het geluid van de omgeving kan namelijk erg storend zijn in de podcast en afleiden van het verhaal dat jij of één van jouw gasten verteld. Daarom raden we aan om, zeker in het begin, een rustige plek op te zoeken.

Ook kan de opnameapparatuur natuurlijk niet ontbreken. Een podcast kun je natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Begin je net? Dan raden we je in ieder geval aan om een starter set te kopen. De kwaliteit van deze apparatuur is in principe al ruim voldoende en je kunt kijken of het opnemen van podcasts echt iets voor je is zonder al te veel geld te investeren.

Bedenk een naam voor jouw podcast

Het bedenken van een naam voor jouw podcast is misschien nog wel het meest moeilijk. Om goed gevonden te worden in de apps en om mond-tot-mondreclame mogelijk te maken is het belangrijk om niet al een te moeilijke naam te bedenken. Kom je er niet uit? Maak dan gebruik van een podcastnaamgenerator. Deze handige computergestuurde tool komt met een groot aantal opties voor namen van jouw podcast. Daarnaast wordt er door deze tool ook automatisch gekeken naar de laatste trends en kun je zelf ook je eigen vereisten instellen in de tool. Ideaal wanneer je er even niet helemaal uitkomt!

Gasten uitnodigen in jouw podcast

Er zijn ontzettend veel mensen die het tof vinden om in een podcast te spreken en die je kunt uitnodigen als gast voor jouw podcast. Samen kun je een aflevering uitstippelen en onderwerpen bepalen waar je met jouw gast over kunt spreken. Echter zul je er wel rekening mee moeten houden dat dergelijke gasten vaak ook een financiële tegenprestatie verwachten. Ze delen namelijk hun kennis en kunnen geen andere zaken oppakken als ze bij jou in de studio zitten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie