Gastexpert: Waarom het weigeren van kaartbetalingen geen optie meer is
Gastexpert: Waarom het weigeren van kaartbetalingen geen optie meer is

Gastexpert: Waarom het weigeren van kaartbetalingen geen optie meer is

Redactie Baaz

Nederland is een medaillewinnaar! Althans, wanneer het aankomt op het aantal kaartbetalingen per persoon. Het World Payments Report 2015, opgesteld door Capgemini en Bank of Schotland, laat zien dat Nederland op twee landen na de meeste kaart transacties per bewoner uitvoert.

Dit vinden we waarschijnlijk niet heel raar, want of het nu gaat om PIN of creditkaart transacties, in Nederland zijn we hier al geruime tijd aan gewend en mee vertrouwd. Sterker nog, het aantal transacties per persoon blijft elk jaar maar stijgen. Wat bij deze statistieken echter opvalt, is dat er een aantal Nederlandse sectoren zijn waarbij het aantal ondernemers dat kaartbetalingen accepteert vrij laag is. Waaronder bijvoorbeeld de taxibranche, zo bleek uit recent onderzoek. Gezien de recente innovaties op het gebied van betaalsystemen, zoals het contactloos betalen, is dit eigenlijk vreemd.. Dus waarom zouden ondernemers juist nu moeten gaan nadenken over de mogelijkheden die nieuwe betaalsystemen bieden?

Contactloze betalingen worden steeds populairder

Contactloos betalen is in Nederland nog maar net geïntroduceerd, maar binnen de betalingsindustrie werd hier al lange tijd over gesproken. Nu het eenmaal uitgerold wordt, zien we dat het door zowel klant als ondernemer snel wordt geaccepteerd. Zo zagen we bijvoorbeeld in Engeland, waar contactloos betalen het populairst is binnen Europa, dat er in de eerste helft van 2015 al voor 3,5 miljard euro aan contactloze transacties werd uitgevoerd. In Nederland merken we ook dat contactloos betalen erg populair wordt en zijn er sinds de introductie in begin 2014 al ruim 135 miljoen contactloze betalingen gedaan. Mede hierdoor zien we ook dat de belangstelling voor contactloos betalen onder ondernemers zich rap ontwikkelt. Steeds meer Nederlandse ondernemers vervangen hun oude betalingsterminals door apparaten die ondersteuning bieden voor contactloze betalingen. Volgens pinnenzakelijk.nl is op dit moment al ruim een derde van de 300.000 pinterminals die momenteel binnen Nederland in gebruik zijn, geschikt voor contactloze betalingen en dit aandeel stijgt nog elke dag.

Goed voor klant én ondernemer

De voornaamste reden waarom contactloos betalen zo populair wordt, is op de eerste plek het gebruiksgemak voor de consument. Daarnaast biedt het ook het gemak voor de ondernemer. Omdat de transactie aanzienlijk sneller kan worden uitgevoerd, worden wachtrijen gehalveerd en worden meer klanten sneller geholpen. Vooral ondernemingen met veel transacties in korte tijd, zoals cafés of supermarkten, zullen hier erg bij gebaat zijn. Naast de snelheid biedt contactloos betalen ook de mogelijkheid tot innovaties. Zo zal in de toekomst de consument verwachten dat zij met een smartphone of zelfs een Smart Watch kan betalen, iets wat ook door de meeste contactloze terminals al wordt ondersteund. De verwachting is dan ook dat in de nabije toekomst veel ondernemers op zoek gaan naar een modernere oplossing in plaats van hun oude pin apparaat.

Nederlandse taxibranche loopt achter in het accepteren van kaartbetalingen

Ondanks dat Nederland dus nagenoeg vooroploopt in het aantal kaartbetalingen per inwoner, bleek onlangs uit een onderzoek in opdracht van iZettle dat 39 procent van de Nederlandse taxichauffeurs nog geen kaartbetalingen accepteert. Naar mijn idee is dit vrij opmerkelijk. De voornaamste redenen die hierbij werden genoemd waren te hoge kosten van de betaalterminals, hoge maandelijkse kosten en (te) weinig vraag vanuit de klant. De grote vraag is of consumenten echt geen behoefte hebben aan kaartbetalingen wanneer zij gebruik maken van een taxi, of dat deze vraag verkeerd wordt geïnterpreteerd. Desalniettemin ligt de taxibranche hier dus ver achter op andere sectoren in Nederland; binnen de detailhandel is er een 100 procent acceptatiegraad van kaartbetalingen en uit een onderzoek van Stichting Efficiënt Betaling bleek dit ook te gelden voor alle tankstations in Nederland. Ter vergelijking ligt deze verhouding binnen de horeca op 80 procent en binnen de ambulante handel op 50 procent.

Acceptatiegraad zal blijven stijgen

Recente innovaties hebben ertoe geleid dat nieuwe betaalsystemen vlug terrein aan het winnen zijn. Deze systemen geven de ondernemer meer keuze om kaartbetalingen te accepteren door het toegankelijker en voordeliger te maken. Daarnaast combineren zij vaak meerdere aspecten van het betaalproces zoals een pinterminal en kassa-systeem in één. Mede hierdoor is het niet alleen meer voor de grote bedrijven, maar ook voor het MKB en de ZZP’ers mogelijk en voordelig om contactloze betaaloplossingen te gebruiken. Tevens zal de overgang naar contactloze betalingen in 2016 in een stroomversnelling komen doordat veel Europese landen, inclusief Nederland, de optie om contactloos te kunnen betalen verplicht gaan stellen. Omdat ondernemers nu verschillende opties hebben, van de traditionele pinterminals tot nieuwe mobiele point of sale systemen waarbij de kaartlezer geïntegreerd zit in een kassa systeem, ben ik ervan overtuigd dat in 2016 eigenlijk elke ondernemer kaartbetalingen zou moeten accepteren. Het gene wat resteert is dat elke ondernemer zelf op zoek gaat naar wat voor hem de beste oplossing is. Want zeg nou zelf; met handen en voeten een klant proberen wijs te maken waar de dichtstbijzijnde pinautomaat gevonden kan worden, zijn we eigenlijk allemaal wel een beetje klaar mee, toch?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie