FNV-voorman Ton Heerts wil wel einde zelfstandigenaftrek
Ondanks dat regeringspartijen PvdA en VVD zich vorige week uitspraken voor het behoud van de zelfstandigenaftrek, wil FNV-voorman Ton Heerts dat deze regeling verdwijnt. ‘Want dat wordt betaald door de belastingbetaler.’
Heerts haalt vanochtend in het FD hard uit naar de zelfstandigenaftrek. Werkgevers sparen volgens hem kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren, die minder belasting hoeven te betalen door de zelfstandigenaftrek. ‘Er dreigt een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap en een explosie van het aantal zzp’ers in Nederland’, aldus Heerts.
Hogere uurtarieven
Zzp’ers hoeven over de eerste 7.280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen, waardoor de schatkist jaarlijks ongeveer 1,8 miljard euro misloopt. Wanneer zzp’ers geen zelfstandigenaftrek meer zouden ontvangen, moeten zij volgens Heerts een hoger uurtarief rekenen, waarmee ze minder aantrekkelijk zijn voor werkgevers. Vorig jaar riep de commissie-Van Dijkhuizen al op tot het geleidelijk afschaffen van de zelfstandigenaftrek, na fel protest van belangenorganisaties lieten regeringspartijen PvdA en VVD vorige week echter weten dat de regeling voorlopig behouden blijft.
Schijnzelfstandigheid
Staatssecretaris Wiebes gaf eerder ook aan de fiscale voordelen voor zelfstandigen te willen beperken, om het minder aantrekkelijk te maken om zzp’er te worden. Het kabinet wil vooral dat er een einde komt aan schijnzelfstandigheid. Hierbij doen werknemers hetzelfde werk in loondienst, wat zij eerder als zzp’er uitvoerden, zodat bedrijven geen werkgeverslasten hoeven af te dragen. Heerts is tegen verdere hervormingen van het sociale stelsel, dat volgens hem 'wordt vernietigd' als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. 'Werkgevers en politieke partijen die daarvoor pleiten, zetten de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor hebben gestreden', meent Heerts. Werkgeverskoepel AWVN wil juist dat het sociale stelsel op de schop gaat ten gunste van zelfstandigen en krijgt hierin bijval van D66, PvdA, CDA en Groenlinks.