PvdA en VVD spreken zich uit voor zelfstandigenaftrek

PvdA en VVD spreken zich uit voor zelfstandigenaftrek

Redactie Baaz
Het lijkt erop dat het voorstel van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de zelfstandigenaftrek te beperken, van de baan is.

Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Erik Ziengs (VVD) lieten gisteren tijdens een debat in het Haagse Nieuwspoort weten dat zij voor handhaving van de zelfstandigenaftrek zijn. Met de steun van de twee regeringspartijen is er geen kamermeerderheid voor het plan van Wiebes. Het plan de zelfstandigenaftrek te beperken zorgde voor veel onrust onder zzp’ers. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten verzamelde zelfs ruim achttienduizend handtekeningen in een petitie om de plannen een halt toe te roepen. ‘We kunnen de petitie zelfstandigenaftrek wel sluiten, regeringspartijen beloven dat de aftrek blijft’, twitterde NVJ-secretaris Thomas Bruning opgelucht na afloop van het debat.

Schijnzelfstandigheid aanpakken

In de huidige regeling hoeven zzp’ers over de eerste 7.280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen, waardoor de schatkist jaarlijks zo’n 1,8 miljard euro aan inkomsten misloopt. Eerder riep de commissie-Van Dijkhuizen al op om de zelfstandigenaftrek geleidelijk af te bouwen. Dit is echter ‘volstrekt niet aan de orde’, aldus Groot. De PvdA’er vindt wel dat er meer werk moet worden gemaakt van het probleem van schijnzelfstandigheid bij bedrijven, een issue waar het hele kabinet zich al langer aan stoort.

Bij dit soort schijnconstructies doen werknemers hetzelfde werk dat zij eerder in loondienst deden, maar dan als zzp’er. Hierdoor hoeven bedrijven geen werkgeverslasten af te dragen, terwijl er voor de werknemer eigenlijk niets is veranderd. Staatssecretaris Wiebes wil het minder aantrekkelijk maken om zzp’er te worden, gezien het aantal zzp’ers de afgelopen jaren gestaag toe is genomen. Naar verwachting zullen er in ons land in 2020 1 miljoen zzp’ers actief zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie