Festivalorganisators opgelet: zo zet je een festival in elkaar

Festivalorganisators opgelet: zo zet je een festival in elkaar

Redactie Baaz

Een festival terrein optuigen is te vergelijken met een bouwplaats. Je werkt met grote en zware objecten en daar is zwaar geschut voor nodig. Hoe ga je hiermee aan de slag? Met de spullen van de gewone bouwmarkt kom je er niet. Het alternatief is dat je informatie opvraagt bij een bedrijf dat zich hierin specialiseert. Hoe bouw je een festivalterrein op en welke materialen en werktuigen heb je nodig? Je leest het in dit artikel.

Oppervlakte van het terrein

Hoe groot is het feestje dat je mag geven en hoe hoog zijn de decors dit jaar? Als je het iets serieuzer aanpakt dan het standaard verjaardagsfeest, dan werk je waarschijnlijk met grote decorstukken. Die moeten op de juiste manier worden verplaatst. Daarnaast heb je dragline schotten nodig voor het terrein, zodat de machines niet wegzakken. De oppervlakte vertelt hoeveel schotten en hekken je nodig hebt. Een festivalterrein opbouwen vraagt dus veel van je planning en moet serieus worden aangepakt.

Dragline schotten

We noemden ze net even al: dragline schotten zijn dikke houten balken. Hier kunnen zware draglines overheen rijden, zodat ze niet vast komen te zitten in het zand. Draglines zijn zware graafmachines die gebruikt worden om grote balen zand te verzetten op een bouwplaats. Naast dragline schotten kun je ook gebruik maken van stalen of kunststofplaten, maar de houten platen zijn net iets flexibeler. Het hangt af van je materiaal en proces welke je nodig hebt.

Rijplaten

Wil je voor de opbouw van het terrein rijplaten huren? Je kunt dan kiezen uit de materialen ijzer en kunststof. Stalen rijplaten zijn een stevige ondergrond en kun je gebruiken voor de opbouw van evenementen, omdat zware machines hier goed overheen kunnen rijden. Kunststof rijplaten zijn ook goed in te zetten, maar het materiaal is wel iets flexibeler. Het grote voordeel is dat ze de ondergrond beter beschermen. Ligt er gras op het terrein? Dan zijn de kunststof platen beter geschikt.

Zand of grond

Heeft je festival een tropisch thema? Dan wil je een strandje erbij bouwen. Zand heeft ook een functie, want hiermee kun je een hobbelige grond egaliseren. Het kan een moeilijke rekensom zijn om te achterhalen hoeveel zand je nodig hebt voor datgene wat je wil doen, maar je kunt altijd een specialist om hulp vragen. Benader VM-Group via de mail of telefoon en vraag om een vrijblijvend bezoek van een inspecteur. Zo kun je samen de situatie in kaart brengen en een goede planning maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie