Facebook’s cryptomunt Libra: wat moet je er mee?

Jonas Bloemen
Facebook introduceerde deze week haar digitale betaalmunt: de Libra. Of de munt gezien moet worden als concurrent van de bitcoin zal nog moeten blijken. Maar wie gaat er gebruik maken van de Libra?

LEES OOK: Bitcoin op hoogste niveau in 13 maanden

Zoals het er nu naar uitziet zal er vanaf 2020 een app zijn waarmee je via Messenger en WhatsApp kan betalen met de Libra. Achter de Libra zit overigens niet alleen Facebook. Hoewel het platform initiatiefnemer van de cryptomunt is zijn er meer grote bedrijven die de komt van de Libra steunen. Zo zijn Spotify, PayPal, Mastercard, Visa en Uber ook betrokken bij de uitgave van de Libra

Libra

In de app, welke volgens schema dus in 2020 uitkomt, kan je geld storten wat vervolgens automatisch omgezet wordt naar Libra’s. De bedoeling is dat de waarde van de Libra ongeveer hetzelfde is als dollars en euro’s. Volgens David Marcus van Facebook wil het platform een nieuw financieel stelsel ontwikkelen dat niet in handen van Wall Street en centrale banken is. 

Maar, voor wie is de Libra nou bedoeld en voor wie is de Libra een geschikt betaalmiddel? Voorop staat dat vrijwel iedereen gebruik kan gaan maken van de Libra als betaalmiddel, zolang je maar in het bezit bent van de app. Of je ook verplicht een Facebook-account moet hebben is niet bekend. Omdat de uitgave van de Libra nog vers is, is het nog niet bekend wat en waar je met de Libra kan betalen. De tijd zal het ons leren.