Extra toezicht op misbruik faillissementen

Extra toezicht op misbruik faillissementen

Redactie Baaz
Het gebeurt steeds vaker: winkelketens die failliet gaan. Opvallend is dat veel winkels vervolgens een doorstart maken. Het maakt rechters alert om goed te onderzoeken of een faillissement niet gebruikt wordt om goedkoop te reorganiseren.

LEES OOK: Intertoys maakt definitieve doorstart

Wanneer je je bedrijf failliet laat verklaren kun je op een goedkope manier van je personeel afkomen. Een ontslagvergoeding is dan niet nodig. Bedrijven die willen investeren in een doorstart wordt het op die manier makkelijk en goedkoop gemaakt. Bij een reorganisatie moet een bedrijf zich houden aan het afspiegelingsbeginsel. Dat houdt in dat de ontslagen een afspiegeling zijn van het personeelsbestand. Er moeten dan zowel jongere als oudere werknemers ontslagen worden. 

Het grote verschil wordt goed duidelijk in dit voorbeeld: wanneer een bedrijf kiest voor een reorganisatie kan dat voor één werknemer oplopen tot tienduizenden euro’s aan ontslagvergoeding. Bij een faillissement moet het bedrijf slechts zes werken salaris doorbetalen. Oudere werknemers worden meestal het slachtoffer bij een faillissement, omdat ze duurder zijn dan jongeren.

misbruik faillisementen

Misbruik faillissementen

Volgens Martin Den Heijer, bestuurder bij vakbond CNV Vakmensen zijn lange niet alle faillissementen voor de hand liggend. ‘Het komt de onderneming vaak niet slecht uit. Daar moet kritisch naar gekeken worden. Den Heijer haalt als voorbeeld het faillissement van Estro in 2014 aan. Voor het faillissement was er al een stille curator benoemd die een plan voor een doorstart had gemaakt. Na het faillissement ging nog dezelfde dag een groot deel van het bedrijf door onder een andere naam. Maar wel zonder 1000 van de 3600 werknemers. Die constructie werd vervolgens verboden door de rechter. 

Volgens Den Heijer is een doorstart ook niet altijd de juiste oplossing, veel bedrijven gaan alsnog failliet. ‘Het echte probleem voor een keten die failliet gaat is dat er te weinig klanten komen. Je kunt door een faillissement wel je kosten verlagen, maar je moet ook je concept veranderen. Anders blijven de klanten weg en ga je na een tijdje opnieuw onderuit.’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie