Drie overwegingen als je zakelijk gaat beleggen

Drie overwegingen als je zakelijk gaat beleggen

Redactie Baaz

Wil jij als zelfstandig ondernemer zakelijk gaan beleggen? Dat kan, maar alleen met je tijdelijke overtollige liquide middelen. Wanneer je deze belegt en winst maakt, wordt dit belast in box 1. Dat is voordeliger dan wanneer je privé gaat beleggen. Maak je verlies met je beleggingen, dan mag je deze aftrekken van je winst. Dat klinkt allemaal interessant, maar er zijn een aantal overwegingen om te maken.

Wat is je beleggingshorizon?

Wat is de reden dat je wilt beleggen? Probeer je geld vrij te spelen voor de korte termijn, bijvoorbeeld voor investeringen? Of beleg je juist voor de langere termijn, zoals voor je pensioenvoorziening. Deze beleggingshorizon is bepalend voor de manier waarop je gaat beleggen en welke risico’s je moet gaan nemen om je doelen te behalen.

Effecten, cryptovaluta of vastgoed?

De vraag is natuurlijk ook waarin je gaat beleggen. Effecten (aandelen, opties en obligaties) zijn een veelgebruikte mogelijkheid. Het devies hierbij om voor spreiding te zorgen. Wed niet al je geld op één paard, maar zorg dat verlies aan de ene kant gecompenseerd kan worden met winst elders. Rijk worden met beleggen in effecten is iets wat tijd nodig heeft. Wil je sneller winst behalen, dan kun je beleggen in de volatiele cryptovalutamarkt. Wil je beleggen in iets tastbaars, dan is beleggen in vastgoed een goede optie. Vastgoed is gewild en schaars, dus er liggen mooie kansen op winst op de langere termijn. Ook is de hypotheekrente momenteel zeer laag.

Vermogensbeheer of zelf beleggen?

Je kunt ervoor kiezen om zelf te gaan beleggen en de teugels in eigen handen te houden. Het voordeel hiervan is dat je niemand hoeft te betalen voor kosten voor vermogensbeheer. Maar dit vergt wel tijd, en vooral ook kennis en ervaring als je daadwerkelijk succesvol wilt beleggen. Dat kan

een uitstekende reden zijn om tóch te kiezen voor vermogensbeheer en je beleggingen uit handen te geven aan een professional. Zo kun je profiteren van diens kennis en ervaring en hoef je zelf niet de belangrijke beslissingen te nemen. Op deze manier kun je dus echt met de handen op de rug je geld laten groeien.

Wellicht ten overvloede, maar het gaat hier niet voor niets om overtollige liquide middelen. Beleg alleen met geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen voordat je financiële problemen veroorzaakt. Maak je dan verlies, dan is dat jammer, maar niet dodelijk. Maar laten we ervan uitgaan dat je verstandig belegt en gewoon een mooie winst boekt!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie