Beleggen als zzp’er: zakelijk of privé?

Beleggen als zzp’er: zakelijk of privé?

Redactie Baaz

Als ondernemer moet je zelf voor je oude dag zorgen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Beleggen kan een mooi rendement opleveren. Natuurlijk zitten er ook wat risico’s aan vast, maar de rente op spaarrekeningen is zeer laag. En het ligt niet in de lijn der verwachting dat de rentes gaan stijgen.

Beleggen lijkt op dit gebied dus een betere keuze te zijn. Als ondernemer heb je verschillende opties. Zo kun je privé en zakelijk beleggen. In dit artikel ontdek je welke optie voor jou het meest geschikt is.

Wat is het verschil?

Als je een eenmanszaak hebt, kun je het geld op een zakelijke rekening sparen of beleggen. Het rendement wordt door de belastingdienst gezien als bedrijfswinst en belast in box 1. Hierover betaal je inkomstenbelasting volgens het tarief dat voor jou van toepassing is. Tot €69.399 is dat ruim 37%. Daarboven is het 49,5%. Het is belangrijk dat je geld op de zakelijke rekening ook een zakelijk doel heeft.

Als je privé belegt, zijn de fiscale regels anders. Over de eerste halve ton van je vermogen betaal je als particulier geen belasting, voor fiscale partners is dit het dubbele. De rest van het vermogen wordt gezien als rendement. Hoe groter je vermogen is, hoe meer belasting je moet betalen. Over dit rendement betaal je vervolgens 31% belasting.

Het voornaamste verschil zit dus in de belasting. Bij zakelijk beleggen betaal je dit over het behaalde rendement. Bij privé beleggen wordt er gekeken naar de hoogte van je vermogen.

Wat is de beste keuze?

Wanneer het beter is om niet meer privé maar zakelijk te beleggen is voor iedereen anders. De grootte van je vermogen speelt hierbij een belangrijke rol. Als je een fiscaal partner hebt, kan de vrijstelling in box 3 optimaal worden verdeeld.

Online kun je uitrekenen of het voor jou voordeliger is om privé of zakelijk te beleggen. Je kunt daarvoor natuurlijk ook de hulp inroepen van een specialist. Diverse banken, zoals Evi van Lanschot, bieden interessante pakketten voor zakelijk beleggen aan.

Kies de juiste rekening

Behalve als zzp´er kun je natuurlijk ook als eigenaar van een besloten of naamloze vennootschap een deel van je vermogen zakelijk beleggen. Veel banken hebben speciale beleggingsrekeningen voor ondernemers met één of meerdere bv´s.

Ook voor zzp´ers en ondernemers met een eenmanszaak zijn er aparte beleggingsrekeningen. In overleg met je adviseur komen jullie samen bij de beste keuze uit.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie