Dit moet je weten bij collectief ontslag
Nieuwe ontslagregels per 1 april 2014

Dit moet je weten bij collectief ontslag

Redactie Baaz

Grote ontslagrondes zijn voor niemand leuk. Niet voor de werknemer die op straat komt te staan en niet voor jou als werkgever. Regel het daarom zo goed mogelijk en houd rekening met de nieuwe wetten voor collectief ontslag.

Wanneer is een ontslag collectief?

Een ontslagronde is collectief wanneer je om bedrijfseconomische redenen van plan bent om binnen drie maanden minstens twintig werknemers te ontslaan uit één werkgebied. Of de ontslagen gedwongen zijn of met wederzijds goedkeuren gebeuren, doet er hier niet toe.

Wat zijn je plichten?

Je kunt niet zomaar je personeelsbestand opschonen zonder daarvan melding te maken bij de vakbonden en UWV en in sommige gevallen de ondernemingsraad. Doe dit tijdig om ervoor te zorgen dat het ontslag niet nietig wordt verklaard. Met de vakbonden overleg je over de (sociale) plannen. Reageert de vakbond niet op tijd, dan vervalt deze verplichting. Het UWV wil vervolgens enkele gegevens van je hebben over de reden en uitwerking van het ontslag. Die geef je door via het formulier Melding collectief ontslag. Houd rekening met een wachttijd van een maand. 

Nieuwe regels per 1 april 2014

In het afspiegelingsbeginsel is precies te lezen wie je als eerste moet ontslaan. Dit heeft alles te maken met leeftijd, functie en aantal werkzame jaren in je bedrijf. Per 1 april 2014 komt daar nog een extra regel bij: werknemers met een AOW moeten eerder worden ontslagen dan een werknemer zonder AOW. Heb je dus een vijftigjarige en een 72-jarige werknemer die eenzelfde functie hebben? Dan zal de laatste als eerste het veld moeten ruimen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie