Dit is waarom smeltkaas zo’n belangrijke industrie is

Dit is waarom smeltkaas zo’n belangrijke industrie is

Redactie Baaz

Smeltkaas is niet zomaar kaas, maar eentje met unieke eigenschappen. In dit artikel bekijken we wat het precies is en voor welke toepassingen smeltkaas kan worden gebruikt. Dit zijn er namelijk een stuk meer dan je in eerste instantie zou denken.

Wat is smeltkaas?

We beginnen even met wat smeltkaas precies is, waarbij je waarschijnlijk in eerste instantie aan een tosti met gesmolten kaas of een kaasfondue moet denken. Uiteraard is dit helemaal waar, alleen is er echter veel verschil binnen het product smeltkaas. Een ambachtelijke smeltkaas producent ontwikkelt namelijk hoogwaardige kaas, waarbij de smeltkaas iedere keer perfect aansluit op de behoeften. Denk aan de verschillende soorten productgroepen. Waarmee we meteen bij het volgende punt zijn aangekomen.

Waarvoor wordt smeltkaas gebruikt?

Om erachter te komen welke verwerkingsmethoden en toepassingen mogelijk zijn voor smeltkaas, is het makkelijkste aan de hand van een voorbeeld. St-paul.com is een smeltkaasproducent die geavanceerde technologieën gebruikt voor het creëren van de beste smaak en uiteraard consistentie. Dit laatste is minstens even belangrijk, aangezien dit varieert per product. Smeltkaas kan namelijk worden gebruikt voor talloze toepassingen, waaronder:

  • als vulling van snacks
  • als topping van gerechten, zoals pizza
  • als ingrediënt voor kant-en-klare maaltijden

Verschillende soorten smeltkaas (het smeltpunt)

Dit is echter nog maar een tipje van de ijsberg. Want wist je dat het smeltpunt verschilt per toepassing? Zo kan namelijk de juiste smeltkaas worden geselecteerd voor ieder product. Zo is “semi-melt harde” smeltkaas bijvoorbeeld perfect voor een cordon blue, aangezien de kaas wel smelt maar niet uitvloeit. Voor een kaaskroket is juist een “high-melt soft” smeltkaas ideaal, aangezien deze wel uitvloeit bij verhitting. 

Overige toepassingen

Hierboven hebben we het enkel gehad over producten waarbij smeltkaas een zeer belangrijk ingrediënt is. Echter wordt smeltkaas ook gebruikt voor andere doeleinden binnen de kaasindustrie. Met name voor innovatieve ontwikkelingen, waarbij smeltkaas wordt gebruikt als bindmiddel en/of smaakversterker. Evenals enzym-gemodificeerde kaas, om een kaassmaak toe te voegen aan vetarme voedingsmiddelen.

Waarom smeltkaas zo belangrijk is?

Zoals je inmiddels wel begrijpt is smeltkaas een zeer gespecialiseerd product, waar veel verschillende sectoren van afhankelijk zijn. Dit is een van de voornaamste redenen dat de smeltkaas industrie zo belangrijk is.

Een bijkomende reden is dat smeltkaas erg in opkomst is en steeds vaker door innovatieve bedrijven wordt gebruikt voor het creëren van nieuwe producten. Het feit dat smeltkaas zo veelzijdig is en geheel kan worden aangepast op de eigen wensen, zorgt ervoor dat deze industrie ontzettend in opkomst is. Wat ook geldt voor de stijgende vraag naar vegan producten. Waarmee we bij het laatste punt zijn aangekomen.

Vegan smeltkaas

Vegan smeltkaas speelt net als de “harde” vegan kaas ook een grote rol binnen de Nederlandse kaasindustrie, mede dankzij het feit dat dit plantaardige alternatief een kleinere CO2 voetafdruk heeft. Plus de voordelen dat vegan smeltkaas armer aan zout is, geschikt is voor mensen die lactose intolerant zijn en tevens leverbaar is als blok, worst, geraspt, gecubeerd, in strips en vloeibaar. 

Zelf geïnspireerd geraakt om te innoveren? Lees dan ook dit artikel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie