Details zijn belangrijk: handige tips voor een zakelijk overkomen.
Succes in de zakelijke wereld begint bij de basis: jezelf! Je uitstraling is erg belangrijk bij alles soorten zakelijke relaties. Het maakt daarbij niet uit of het nu om je eerste sollicitatiegesprek gaat of dat je belangrijke onderhandelingen moet doen met een cliënt of zakenrelatie. Als je een goed zakelijk overkomen hebt, bereik je veel meer. Daarbij zijn details belangrijker dan je denkt. Dus, ben jij ambitieus en sta je aan het begin van je carrière? Of kan je uitstraling op zakelijk vlak wel wat verbetering gebruiken? Lees dan vooral verder, want wij geven je handige tips!
Jouw uitstraling is je visitekaartje
Het is belangrijk om zelfverzekerd en gepassioneerd over te komen bij zakelijke relaties. Een goede uitstraling is in de zakenwereld namelijk erg belangrijk. Binnen enkele seconden ‘scant' degene die tegenover je zit of staat wie en wat je bent. Dit gebeurt op zowel bewust als onbewust niveau. Het is essentieel dat jij dat beseft en er rekening mee houdt. Presenteer jezelf zo goed mogelijk, want hoe je overkomt is de eerste indruk die iemand van je krijgt; je visitekaartje dus.
Uiterlijke aspecten die van invloed zijn op je uitstraling
Wat houdt dat eigenlijk in 'uitstraling'? Het is een verzamelwoord voor alle aspecten die van invloed zijn op hoe je overkomt en wat je uitstraalt. Kijk maar eens naar de mensen om je heen, buiten op straat, op het station of op je kantoor. Ook jij scant de mensen. Binnen enkele seconden beoordeel je met wat voor iemand je te maken hebt. Onbewust zie je hoe (duur) iemand zich kleedt, wat zijn of haar houding is, hoe diegene praat en wat voor lichaamstaal er wordt gebruikt. Zelfs hoe iemand ruikt heeft invloed op jouw oordeel over die persoon! Het zijn daarbij ook kleine details die ertoe bijdragen dat jij weet of je met iemand met gezag te maken hebt of met iemand met een ‘lagere' functie. Vaak zonder dat diegene iets heeft gezegd, of al na een eerste zin weet je of de persoon die je voor je hebt een sterk karakter heeft of juist een zachtere aard. Je oordeel baseer je, zonder dat je dit waarschijnlijk beseft, op subtiele aspecten van iemands voorkomen. Als je dit dus doortrekt naar jezelf, kom je al snel op onderstaande aandachtspunten uit:
1. Je kleding
Kies voor een outfit die niet alleen mooi staat, maar ook comfortabel zit en past bij de gelegenheid. Zorg dat je overhemd of blouse netjes gestreken is en verwijder eventuele pilling. Een ongestreken shirt en een jasje, broek of rok die erg gepild is, staat onverzorgd en goedkoop. Kies voor ‘zakelijke' kleuren. Zwart en wit kan prima, maar is ook nogal saai. Voor mannen is een pak of pantalon in grijs, petrol of donkerblauw mooi en makkelijk te combineren. Voor dames is een mantelpak of broekpak de beste keuze. Vrouwen hebben meestal meer ‘vrijheid' als het op kleding- en kleurkeuze aankomt. Er felle kleuren en bonte kleurcombinaties kun je echter beter vermijden.
2. Accessoires
Kies je accessoires ook weloverwogen uit. Zorg dat sieraden niet te opzichtig zijn, maar ga voor wat subtiels. Een mooi horloge is ook een uitstekende toevoeging aan je outfit, waarmee je laat zien dat je punctueel bent. Voor mannen is een stropdas nooit verkeerd, ook als je geen jasje of driedelig kostuum draagt. Voor vrouwen geldt hetzelfde voor een panty. Kies voor leren schoenen die comfortabel dragen.
3. Haircut
Zorg dat je haar er altijd goed verzorgd en netjes uitziet. Ga dus regelmatig naar de kapper en doe je haar voor je vertrekt naar je werk.
4. Je houding
Dit is een belangrijk punt dat nogal eens over het hoofd wordt gezien. De manier waarop je staat, zit en loopt vertelt veel over wie je bent. Afgezakte schouders, onderuit gezakt zitten, je gesprekspartner niet recht aankijken; het zijn tekenen dat iemand ongeïnteresseerd of depressief is. Je lichaamshouding en -taal zijn dus een groot aspect van hoe jij overkomt. En wist je dat je houding ook invloed heeft op je stemming en je zelfverzekerdheid? Door rechtop te gaan staan, je schouders naar achteren, je buikspieren aangespannen en je bekken gekanteld, ‘groei' je letterlijk centimeters! Jouw uitstraling naar je omgeving en naar innerlijk is zoiets als: “Tadaa, daar ben ik! Ik mag er zijn.” Het effect dat een power houding op jezelf heeft, versterkt weer hoe je overkomt op je omgeving. In positieve zin welteverstaan.
5. Je geur
Niemand vindt het prettig om een penetrante zweetlucht of lichaamsgeur van iemand anders te ruiken. Bovendien kom je onzeker en gespannen over als je erg zweet. Maar een overdaad aan aftershave of parfum is ook niet fijn. Zorg dat je schoon bent, gebruik deodorant en een subtiele, lichte parfum. Heb je erg veel last van zweten? Overweeg dan om een goede anti transpirant te kopen. Let ook op het materiaal van je kleding: sommige synthetische stoffen ademen slecht, waardoor je eerder zweet. Bovendien houdt dit soort stof ook nog eens de geur vast. Kies dus voor een overhemd of blouse van ademend materiaal, meestal katoen of viscose.
Wat kan je nog meer doen
Heb jij waardevolle talenten die je niet laat zien op de werkvloer? Of zijn er bepaalde vlakken waarop je je onzeker voelt of waar je meer kennis over zou willen hebben? Stilstaan is achteruit gaan in dit geval! Kijk wat er mogelijk is op het gebied van trainingen en cursussen. Denk bijvoorbeeld aan communicatietraining, een workshop over lichaamstaal. Of het serieuzere werk: een bijscholing of complete opleiding om hogerop te komen. Soms biedt de werkgever ook mogelijkheden op dit vlak. Met het behulp van zakelijke trainingen kun je jouw talenten in vergroten en maximaal benutten. Er zijn veel soorten zakelijke trainingen. Wellicht werk je nu bij een onderneming die graag wil investeren in haar medewerkers om zo hun capaciteiten optimaal te benutten. Dit soort trainingen zijn vaak zeer specifiek. Zo kun je gecoacht worden op conflictmodellen, hulpvragen en communicatiemethodes. Maar je kunt ook denken aan een initiatief om aan je persoonlijkheid te werken. Door jezelf op deze manier op verschillende vlakken te blijven ontwikkelen, vergroot je niet alleen je kennis en ervaring, maar ook je zelfvertrouwen.
Be yourself
Als laatste willen we je nog meegeven dat je jezelf vooral niet krampachtig in een bepaald model moet ‘gieten'. Het is juist de bedoeling dat je succesvol wordt/bent omdat je zelfbewust bent. Voel jij je verschrikkelijk in een mantelpakje met rok? Trek dan een nette pantalon met een blouse of een truitje aan waarin je je wél lekker voelt. Ben jij niet zo goed met cijfertjes maar wél erg creatief? Zorg dat je werk en training doet dat daarbij past! Door het beste uit jezelf te halen kun je ook de beste versie van jezelf zijn. Dat is goed voor jou en het bedrijf waar je werkt. Of je nu zelfstandig ondernemer bent, deel uitmaakt van de CEO van een grote onderneming, of dat je nog onderaan de carrièreladder staat, maakt niet uit. Doe waar je leuk vindt en waar je goed in bent en wordt daar nog beter in. Als je dat combineert met de vijf bovenstaande punten, heb je het plaatje voor jouw eigen succesformule helemaal compleet!