Crowdfunding na hapering weer in opmars

Crowdfunding na hapering weer in opmars

Redactie Baaz
Nadat de onstuimige groei van crowdfunding stagneerde in 2016, lijkt de opmars in 2017 toch weer te worden voortgezet.

Ondernemers, maatschappelijke en culturele projecten wisten afgelopen halfjaar 99,4 miljoen euro via crowdfunding op te halen. Dat blijkt uit onderzoek van crowdfundingbureau Douw&Koren. Tot nu toe laten crowdfunding platforms daarbij positieve gemiddelde rendementen zien.

Bij crowdfunding legt een groep mensen ieder een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. Op die manier werden in de eerste helft van 2017 bij elkaar 2.335 initiatieven gefinancierd, waaronder 926 maatschappelijke projecten, 473 creatieve projecten, 869 ondernemingen en 70 consumentenleningen. In ruil ontvangen investeerders doorgaans een beloning in natura, terugbetaling met rente of een aandeel in het gefinancierde bedrijf.

Crowdfunding weer in de lift

In de eerste helft van 2016 werd nog 86 miljoen euro opgehaald via crowdfunding en in de tweede helft 84 miljoen euro. ‘Crowdfunding zit dit jaar weer wat in de lift,’ zegt Simon Douw van crowdfunding bureau Douw&Koren. De stagnatie van de groei vorig jaar liep synchroon met kritische berichtgeving over de risico’s van crowdfunding. Douw: ‘De aandacht verschoof van hoeveel er met crowdfunding in Nederland werd mogelijk gemaakt naar of investeerders er wel verantwoord mee omgingen. Een terechte vraag als een investeringsvorm als crowdfunding zo snel zo populair wordt’.

Crowdfunding platforms aangesloten bij branchevereniging Nederland Crowdfunding spraken begin dit jaar af om uniform en publiek te rapporteren over hun behaalde resultaten. Deze platforms rapporteren dat tot dusver gemiddeld 0 tot 2,71 procent van hun portefeuille moest worden afgeboekt: van dit deel van hun portefeuille kan redelijkerwijs niet worden verwacht dat dit zal worden terugbetaald aan investeerders. Hiervan is per definitie sprake wanneer een ondernemer langer dan 365 dagen vertraagd is met betalen. Daarnaast worden gemiddelde netto rendementen gerapporteerd tussen de 3,8 en 7,8 procent. Douw: ‘Dat investeerders op deze platforms nu zelf kunnen zien welke prestaties platforms rapporteren, waaronder ook percentages die niet terugbetaald konden worden, is een belangrijke stap om het vertrouwen in crowdfunding te behouden.’

Douw waarschuwt investeerders echter om zich niet blind te staren op de positieve gemiddelde rendementen: ‘Bij crowdfunding horen risico’s, zoals bij elke investering. En daarbij: de crowdfunding markt is nog jong, en de leningenportefeuilles van platforms zijn nog volop in ontwikkeling. Als je via crowdfunding investeert, spreid dat dan altijd goed over verschillende crowdfunding projecten, en investeer met een deel van je vermogen dat je echt kunt missen’.

Verdere groei crowdfunding

Het bureau identificeert verschillende voorwaarden voor verdere groei van crowdfunding in Nederland. Douw: ‘Het blijft zoeken naar hoe je investeerders een zo helder mogelijk beeld geeft van wat zij van hun investering mogen verwachten. In ieder geval geldt: hoe meer crowdfunding platforms rapporteren over hun portefeuille, liefst op dezelfde manier, hoe meer inzicht investeerders hebben om hun beslissing op te baseren.’

​De groei van crowdfunding lijkt nog niet zozeer te worden beperkt door de hoeveelheid aangeboden kapitaal. Douw: ‘De verdere groei van crowdfunding vraagt eerder om ondernemers, culturele en maatschappelijke organisaties die hun plannen met de crowd willen financieren’. Tot slot speelt ook de overheid een rol. ‘In de ons omringende landen, zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en België, vervullen overheden een stimulerende rol in de verdere groei van crowdfunding. Bijvoorbeeld door het bieden van fiscale voordelen voor investeerders in durfkapitaal en het stimuleren van banken om waar passend ondernemers door te verwijzen naar complementaire financiering’.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie