Slim ondernemen in het buitenland

Slim ondernemen in het buitenland

Redactie Baaz
Tijdelijk ondernemen in het buitenland of je koffers definitief pakken om over de grens een bedrijf te starten... Steeds meer Nederlanders doen het. Wel moet je een flinke waslijst afvinken voordat je de internationale stap zet. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je zeker aan moet denken.

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft overwogen om in het buitenland te werken of zou dat overwegen in de toekomst, blijkt uit recent onderzoek door YouGov voor TransferWise. Een internationale mindset is gelinkt aan succes in je carrière: Nederlanders die ooit in het buitenland gewoond hebben, hebben meer kans om voltijds aan het werk te zijn (60 procent) dan wie alleen in Nederland gewoond heeft (46 procent). En Nederlanders die openstaan voor werken in het buitenland of daar in het verleden voor openstonden, hebben meer kans om voltijds aan de slag te zijn (6 procent) dan wie die optie heeft uitgesloten (40 procent).

Een internationale mindset in Nederland is echter vooral voorbehouden voor jongeren, want zij willen vaker in een ander land werken. 73 procent van de 18 tot 24-jarigen zegt dat ze een verhuizing al overwogen hebben, terwijl een overgrote meerderheid (70 procent) van de 55+’ers die optie nog nooit overwogen heeft en dat ook niet meer gaat doen in de toekomst.

Bovenstaand onderzoek richt zich vooral op personen die als (zelfstandig) werknemer aan de slag willen, maar er zijn ook steeds meer bestaande Nederlandse bedrijven die deels vanuit het buitenland willen groeien. Echter, wie zorgt ervoor dat het Nederlandse kantoor of deel van jouw onderneming goed blijft lopen? Don Siclari, de CEO van InChek – een internationaal actief online transactieplatform, heeft advies vanuit zijn eigen ervaring.​

Durf te delegeren

Als je als ondernemer naar het buitenland gaat moet een team achterblijven om belangrijke beslissingen te nemen. Dit kan voor een autoritaire leider lastig zijn, maar zie het als een uitdaging, vertelt Siclari aan het zakenplatform Entrepeneur.com. 'Het verlaten van je onderneming kan angstig aanvoelen, maar het ontdekken van nieuwe werelden zorgt ook voor opwinding', aldus de CEO. ''Als ik iets gedaan wil krijgen, moet ik het zelf doen', met deze mentaliteit heb je niet de vrijheid om te reizen. Als ondernemer moet je delegeren. De beste manier om te delegeren is om mensen aan te nemen die aanvullende skills hebben. Op die manier kun je ook niet ingrijpen bij hun werk, omdat je daar ook minder verstand van hebt, ze vullen jouw skills aan.'

'Neem een zelfvoorzienend manager aan om het schip te sturen terwijl je weg bent. Laat deze persoon omringen met mensen die niet constant validatie nodig hebben', gaat de CEO verder. 'Onder de juiste leiding zullen zelfgemotiveerde medewerkers niet achterover leunen op het moment dat je de deur uitstapt. De productiviteit zal niet dalen terwijl je voor je leven rent voor de stieren in Pamplona.'

Maatschappelijk verantwoord

De zaak in je heimat in goede handen? Perfect! Op Baaz.nl lees je in verschillende achtergrondartikelen waar je over de grens aan moet denken wanneer het aankomt om de culturele verschillen, financiële hulp en internationale regelgeving. Een steeds belangrijker punt dat we in dit artikel moeten noemen is het maatschappelijk verantwoord ondernemen dat niet alleen bij ons – terecht – een hot issue is. 

Ieder land heeft weer zijn eigen MVO-maatregelen waar je je als ondernemer aan moet houden. Het is daarom zaak om vooraf de regelgeving uit te pluizen. Een torenhoge boete wil je nimmer aan je broek hebben hangen, zeker niet wanneer je net bent gestart in den verre. 

RVO.nl biedt een hoop soelaas en geeft je informatie waar je aan moet denken op het vlak van MVO. In China bijvoorbeeld. Hoewel het land lange tijd de naam had als enorme vervuiler, zijn de Chinezen enkele jaren terug gestart met een inhaalslag wat betreft duurzaamheid. En hoe zit het in China met de arbeidsomstandigheden?

Zo zijn voor Nederland de 'UN Guiding Principles on Business and Human Rights' en OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen leidend. Deze brengen voor Nederlandse bedrijven in het buitenland verantwoordelijkheden mee op het gebied van de zogenaamd 'due diligence'. In China is de bescherming van werknemers nauwkeurig geregeld in het nationale arbeidsrecht. In de praktijk is de situatie niet altijd in lijn internationale standaarden zoals vastgelegd in daarvoor opgestelde conventies. Bedrijven geven aan dat due diligence in de productieketen lastig is. Werknemers in fabrieken vertrekken als ze niet genoeg overuren mogen maken of de lonen niet hard genoeg stijgen. Door te communiceren met werknemers, zakenpartners en lokale overheden over de invulling van jouw personeelsbeleid die aansluit bij de lokale context, kan je als ondernemer de problemen voorkomen.  

En dat is pas één punt van aandacht in China. Hoe zit het met Rusland, met Turkije, met de Verenigde Staten of dichter bij de deur: Duitsland of Frankrijk? Ga ruim op tijd op onderzoek uit zodat je niet zo snel voor vervelende verrassingen komt te staan!

NL Exporteert

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in de polder te blijven, maar wel te accelereren met de export van je product of dienst. Dan is het slim om een bedrijfsprofiel aan te maken in de app 'NL Exporteert'. De app biedt daarmee zakelijke updates, gepersonaliseerd op landen en relevante sectoren naar keuze.

Per land tref je in de app de contactgegevens van de Nederlandse vertegenwoordiging, de laatste wet- en regelgeving, do’s & don’ts van de lokale cultuur, business opportunities en marktrapporten en het laatste nieuws en evenementen.

Ook biedt de app een Currency Converter, links naar relevante fora, de Export Wijzer met tips en tricks van partners en informatie over financierings- en ondersteuningsprogramma’s.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie