Gemeenten verdienen goud geld aan betaald parkeren

Sanne Ruhaak
Om in de binnenstad van grote steden te parkeren betaal je al gauw een paar euro per uur. Daar verdienen gemeenten flink aan. De tien grootste gemeenten van Nederland verzamelden vorig jaar samen zo'n 300 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Samen maakten de gemeenten het afgelopen jaar 300 miljoen euro omzet en ruim 116 miljoen euro winst met betaald parkeren. Qua winst is dit 27 procent meer dan in 2005. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat stelt dat parkeren een 'miljoenenbusiness' is geworden en een 'winstpakker voor de gemeenten'.

Vijf euro per uur

Vooral in Amsterdam is de winst voor de gemeente gestegen. Dat is niet zo gek want een uur parkeren in het centrum kost je 5 euro. Door deze riante prijzen kon de hoofdstedelijke gemeente dit jaar ruim 128 miljoen euro aan parkeergeld vangen. Daarvan werd de 45 miljoen euro gecompenseerd die Amsterdam in 2010 aan parkeerbeleid spendeerde. De overige ruim 83 miljoen euro was winst, waarvan tien 10 miljoen verdween naar posten die niets met parkeren van doen hebben.

Behalve in Amsterdam werden ook in andere steden delen van de winst gebruikt voor andere doeleinden dan het parkeerbeleid. Alleen in Almere werd er niet genoeg parkeergeld opgehaald om winst te maken.

afbeelding van Sanne Ruhaak
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor Baaz. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne