Parkeren in het buitenland: zoeken naar parkeerplek lastigst

Parkeren in het buitenland: zoeken naar parkeerplek lastigst

Redactie Baaz

De vakanties zijn in volle gang en Nederlanders trekken in grote getale met de auto door Europa. Ook huren veel vakantiegangers die met het vliegtuig reizen een auto in het land van bestemming. EasyPark ziet voor de maand juli 2022 ruim tweeëneenhalf keer zoveel parkeertransacties het buitenland, in vergelijking met juli 2021. Het vinden van een parkeerplek in het buitenland blijft echter een lastig karwei. 44 procent parkeert soms tot heel vaak op plekken zonder te weten of dat mag. Dit blijkt uit onderzoek van Norstat, uitgevoerd in opdracht van EasyPark, onder 1038 respondenten. De kennis over verkeersborden, benodigde milieustickers en vignetten laat ook te wensen over.

61 procent vindt het zoeken naar een parkeerplaats in een onbekende stad het lastigst. Ook vindt zestig procent het lastig om te zien of het betaald of onbetaald parkeren is. Toch heeft 82 procent nog nooit een boete voor fout parkeren in het buitenland gekregen. Slechts een kleine meerderheid (56 procent) parkeert nooit zonder te weten of het mag. De rest riskeert een boete, die uiteen loopt van vijftien euro in Frankrijk tot tweehonderd in Spanje. 

Marius Koerselman, Country Director EasyPark Benelux: “Zoeken naar een vrije parkeerplaats in een onbekende stad wordt als lastig ervaren. Toch vindt zeventig procent dat parkeerplekken in het buitenland - eenmaal gevonden - wel goed zijn aangegeven. 34 procent zoekt van te voren uit waar je kan parkeren, en dat vind ik allemaal heel positief. We introduceren de FIND-functie in steeds meer landen. Hiermee tonen wij je waar je de grootste kans hebt op het vinden van een vrije parkeerplaats en welke route je het beste daarheen kan volgen. Dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger. Gevolg: minder stress en minder rondrijden en files, waarmee we bijdragen aan de leefbaarheid van steden.” 

parkeren, vakantie, EasyPark, parkeerplek, buitenland, parkeren in het buitenland, camper

Lesje theorie

47 procent begrijpt heel vaak tot soms de verkeersborden in het buitenland niet. Ook is 28 procent niet bekend met de milieuzones. Dat kan tot problemen leiden als je naar steden als Berlijn, Lille (Rijsel), Parijs, Lyon wilt, want deze steden hebben milieuzones ingesteld. Je mag deze alleen betreden met een milieusticker, waarvoor je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (Euro-4-emissienorm of hoger; in het algemeen voertuigen gebouwd na januari 2005). Ook de noodzaak van een vignet (voor bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland) is voor 66 procent niet duidelijk. Ze weten wel dat er landen zijn waar dat nodig is, maar welke precies, dat weten ze niet.

Met een camper ben je vrij maar je moet wel ergens parkeren

De camper is een populair vervoermiddel. Deze reizigers gaan goed voorbereid op vakantie. Slechts 37 procent weet niet waar men in het buitenland kan parkeren. Het zoeken naar een garage zoekt een kleine meerderheid van 51 procent van te voren uit. 

Grootste ergernis parkeren in het buitenland

Gevraagd naar ergernissen wat parkeren in het buitenland betreft, staat het feit dat het onduidelijk is of het betaald parkeren is, bovenaan:

parkeren, vakantie, EasyPark, parkeerplek, buitenland, parkeren in het buitenland, camper
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie