WebRTC, wat is dat?

Chatten en videobellen, gewoon via je browser

Redactie Baaz
Grote kans dat je nog nooit van WebRTC hebt gehoord. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat het al in je broekzak zit en dat je het over tijdje niet meer kunt missen. Sterker nog: de manier waarop we met vrienden, collega’s maar zeker ook klanten communiceren, zou door WebRTC weleens drastisch kunnen veranderen.

Wat is WebRTC?

Web Real-Time Communication (WebRTC) maakt het mogelijk om direct via de browser te chatten en te videobellen of bestanden uit te wisselen. Waar je bij applicaties als Microsofts Skype en Apple FaceTime eerst de software moet downloaden en mensen moet uitnodigen of een uitnodiging moet accepteren om een gesprek te kunnen voeren, volstaat bij WebRTC het delen van een link of het klikken op een knop in een website. Zolang de gebruiker maar beschikt over een browser die geschikt is voor WebRTC. Op dit moment zijn dat Chrome en Firefox, maar die groep wordt alleen maar groter en bereikt momenteel een kritische massa, als die al niet is bereikt.

Het idee om direct via de browser te chatten en te videobellen komt uit de koker van Google en ontlokte een machtsstrijd tussen grootmachten als Microsoft, Mozilla en datzelfde Google over wat precies in de WebRTC-standaard moest komen. Inmiddels heeft het World Wide Web Consortium (W3C) zich over WebRTC ontfermd en wordt de ‘standaard in wording’ ondersteund door de populaire browsers Chrome en Firefox. WebRTC werkt ook als deze browsers draaien op een recente versie van het mobiele besturingssysteem Android dat draait op ‘high-end’ smartphones die ook op de werkvloer zijn te vinden, zoals de Samsung Galaxy S5, HTC One en Sony Experia Z.

Toepassingen

Het wachten is nu op concrete toepassingen rondom WebRTC. Een voorproefje van wat ons te wachten staat, is Jitsi waarmee je een videogesprek opzet, simpelweg door een unieke url te delen met je beoogde gesprekspartners. 

Een nog mooier voorbeeld van wat ons te wachten staat, is misschien wel de Mayday-knop op de Kindle Fire HDX van Amazon. Een gebruiker die op deze tabletcomputer even de weg kwijt is, kan met een druk op de knop een videoverbinding opzetten met een supportmedewerker van Amazon. Deze medewerker kan vervolgens de weg wijzen door te ‘tekenen’ op het scherm van de gebruiker.

Op eenzelfde manier kan een webwinkel natuurlijk een videoverbinding opzetten met een potentiële klant. Een bezoeker van de webwinkel die advies wil hebben bij zijn aankoop, kan dan met één druk op de knop in contact treden met een salesmedewerker. Dat is toch een stuk handiger dan eerst vriendjes worden op Skype of FaceTime. Of wat te denken van een verzekeraar die een schade kan opnemen door een videoverbinding op te zetten met de klant? Of een servicebedrijf dat periodieke controles van geïnstalleerde systemen niet meer ter plaatse door een monteur laat uitvoeren?

Voor het oprapen

WebRTC is zeker nog niet ‘volmaakt’; zo kan het nog niet worden gebruikt met de Safari-webbrowser van Apple en Internet Explorer van Microsoft. Toch doe je er als ondernemer verstandig aan je nu alvast te verdiepen in deze nieuwe technologie. Wie even doorborduurt op het idee achter de Mayday-knop, komt immers al snel tot de ontdekking dat de mogelijke toepassingen voor het oprapen liggen, en dat de businesscase vaak snel is gemaakt.

Tom van der Geer is technisch projectmanager bij Sping en schreef deze bijdrage voor Baaz.nl. 

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie