Aantal werknemers met burn-out gestegen

Redactie Baaz
Een burn-out kost de ondernemer jaarlijks veel geld. Hoewel het fenomeen al jaren bekend is, neemt het aantal werknemers met een burn-out de laatste jaren toch toe.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim één op de acht werknemers kampt met burn-outklachten. In 2010 lag het percentage op dertien procent, terwijl dat in 2007 nog elf procent was.

Werknemers tussen de 25 en 55 jaar hebben het vaakst het gevoel opgebrand te zijn. Eén op de zeven gaf aan burn-out klachten te hebben, tegenover één op de tien van de werknemers tussen 15 en 25 jaar. Van de hoogopgeleiden geeft vijftien procent aan zich uitgeput te voelen, terwijl dat bij laagopgeleiden dertien procent is.

In het onderwijs komen de meeste burn-out gevallen voor, gevolgd door industrie en vervoer en communicatie. In de landbouw en visserij hebben werknemers het minst last van een burn-out.

Burn-out verschijnselen

Verschijnselen die bij een burn-out voorkomen zijn ongewone vermoeidheidsklachten, vermindering van motivatie en zelfvertrouwen en gevoelens van uitputting. Volgens het CBS zijn hoge afstandelijkheid ten opzichte van het werk en het gevoel het werk niet meer goed aan te kunnen typerend voor een burn-out.

Wat kun je als werkgever doen?

Het is vooral belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan je werknemers. Op deze manier vallen ook de kenmerken van een burn-out sneller op. Volgens Leren.nl is behalve het oppikken van de signalen, ook de houding van de leidinggevende belangrijk. Je kunt als leidinggevende door de manier van leidinggeven actief bijdragen aan het voorkomen van een burn-out, aldus de site.

Leren.nl geeft een aantal tips:

  1. Laat mensen niet voortmodderen.
  2. Zit er dicht bovenop
  3. Stuur mensen af en toe naar een cursus
  4. Organiseer contact
  5. Ga conflicten niet uit de weg
  6. Zorg voor een goede werkomgeving
  7. Laat je nakijken.

Kijk op de website voor meer informatie. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie