Checklist bedrijf verkopen: dit moet je weten over het ondernemingsrecht

Checklist bedrijf verkopen: dit moet je weten over het ondernemingsrecht

Redactie Baaz

En dan is daar eindelijk het moment aangebroken waarop je als ondernemer de vruchten wil plukken van al het harde werk en investeringen in het bedrijf. Je bent klaar om (de aandelen in) je bedrijf te verkopen en een nieuwe fase van je leven te betreden. Maar voordat je het verkoopbord ophangt, zijn er enkele cruciale stappen en overwegingen om bij stil te staan in het ondernemingsrecht. Hieronder vind je een handige checklist om je te begeleiden bij het verkoopproces van jouw bedrijf.

Je bedrijf verkopen in 10 stappen, rekening houdend met het ondernemingsrecht

1. Waardebepaling

Een van de eerste stappen bij het verkopen van je bedrijf is het bepalen van de waarde ervan. Dit omvat het evalueren van activa, financiële overzichten en winstprognoses. Overweeg ook externe factoren zoals markttrends en concurrentie. Kortom, wat is de prijs die je voor (de aandelen in) je bedrijf wenst te ontvangen.

2. Juridische voorbereiding volgens het ondernemingsrecht

Zorg ervoor dat al je bedrijfspapieren, documenten en overeenkomsten op orde zijn. Beschik je over alle benodigde vergunningen? Zijn alle merken geregistreerd? Beschik je over alle domeinnamen? Zijn er schriftelijke overeenkomsten met de belangrijkste afnemers en leveranciers? Breng alle risico’s en aansprakelijkheden zoveel als mogelijk vooraf in kaart. Raadpleeg een juridisch adviseur, zoals een ondernemingsrecht advocaat, om eventuele juridische obstakels (vooraf) te identificeren en op te lossen.

3. Financiële transparantie

Houd gedetailleerde financiële verslagen bij en zorg voor een grondige boekhouding. Presenteer financiële rapporten die potentiële kopers kunnen helpen begrijpen hoe je bedrijf presteert.

4. Klaar voor due diligence

Bereid je voor op een grondige due diligence van de kant van de koper. Dit omvat het verstrekken van documentatie en informatie over alle aspecten van je bedrijf. Raadzaam is om bij het startpunt van de verkoop een vendor due diligence te laten uitvoeren door een ondernemingsrecht advocaat. Hierbij wordt juridisch, financieel, fiscaal en bedrijfseconomisch inzichtelijk gemaakt hoe jouw bedrijf ervoor staat.

5. Identificeer doelwitten

Bepaal wie de ideale koper van je bedrijf zou zijn. Is het een concurrent, een investeerder of een ander bedrijf dat complementaire diensten aanbiedt?

6. Geheimhouding in het ondernemingsrecht

Behoud strikte vertrouwelijkheid gedurende het verkoopproces om te voorkomen dat je klanten, werknemers of concurrenten onnodig ongerust worden. Laat een ondernemingsrecht advocaat een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) opstellen om gevoelige informatie te beschermen. 

7. Verkoopvoorwaarden

Bepaal duidelijke en redelijke verkoopvoorwaarden, inclusief prijs, betalingsstructuur en eventuele garanties.

8. Professioneel advies van een ondernemingsrecht advocaat

Schakel de hulp in van ervaren professionals, zoals een accountant, een makelaar in ondernemingen, maar bovenal een ondernemingsrecht advocaat, om je te begeleiden door het verkoopproces.

9. Marketing en presentatie

Creëer een aantrekkelijke en informatieve presentatie van je bedrijf, inclusief de sterke punten en groeimogelijkheden. Overweeg professionele marketing- en promotiestrategieën.

10. Onderhandeling en closing

Onderhandel op het scherp van de snede en blijf vastbesloten om de voor jou best mogelijke deal te krijgen. Zorg voor een duidelijke overeenkomst en de nodige documentatie voor een soepele closing.

Ondernemingsrecht advocaat inschakelen

Het verkopen van je bedrijf kan en is doorgaans een complex proces, waarbij een kleine fout voor grote consequenties kan zorgen. Laat je daarom begeleiden door een ervaren ondernemingsrecht advocaat, gespecialiseerd in overnames. Zij hebben de ruime ervaring en juridische expertise in huis om de verkoop waterdicht te maken, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en het proces soepel verloopt.

Bij een ondernemings advocaat kun je onder meer terecht voor:

  • Het opstellen van diverse overeenkomsten, zoals een geheimhoudingsverklaring (NDA), intentieovereenkomst (LOI), koopovereenkomst en aandeelhoudersovereenkomst;
  • Advies over vrijwaringen en garanties;
  • Onderhandelingen met de beoogde koper van jouw onderneming;
  • Geschillen naar aanleiding van het overname- en verkoopproces;
  • Advies over een due diligence onderzoek;
  • Advies over fiscale mogelijkheden en gevolgen van de verkoop.

Heb je vragen na het lezen van deze checklist of kun je hulp gebruiken bij het verkooptraject? Neem dan voor vrijblijvend advies contact op met een ondernemingsrecht advocaat.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie