Centraal Planbureau verwacht verdere krimp economie in 2013
Centraal Planbureau verwacht verdere krimp economie in 2013

Centraal Planbureau verwacht verdere krimp economie in 2013

Redactie Baaz

Slecht nieuws voor iedereen die had verwacht dat we het wel zo'n beetje gehad hadden met nare berichten over krimp van de economie. Naar verwachting zal de krimp dit jaar doorzetten. Dit valt af te leiden uit de raming van het CPB voor 2013.

Het bbp- of bruto binnenlands product-volume (waarde van productie minus waarde van gebruik), de graadmeter voor economische groei in Nederland neemt af met 0,5 procent. Dit werd al verwacht in de voorlopige raming die in december 2012 verscheen. Dat blijft zo, aldus de vandaag uitgegeven raming voor 2013.

Doordat consumenten minder zullen besteden (1,5 procent minder dan vorig jaar) en ook de investeringen in woningen een duikvlucht maken (een daling van 7 procent) daalt het bbp met 0,5 procent. Volgens het CPB zijn er wel tekenen van herstel merkbaar in de export van producten die hier geproduceerd worden, maar dat blijkt niet voldoende om het bbp-volume weer te laten stijgen.

De daling van 0,5 procent lijkt misschien niet veel wanneer we dit tegenover de daling van 0,9 procent in 2012 zetten, maar wie al op de bodem zit, kan niet verder zinken. Toch is er ook wat positiefs te melden. Later dit jaar wordt namelijk verwacht dat de economie weer aantrekt wat in 2014 zou moeten leiden tot groei van een procent. Nog geen reden voor het bakken van een taart maar de lichtpuntjes van economisch herstel worden wel langzaam zichtbaar aan de horizon.

 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie