Auto-onderdelen vervangen: hier moet je op letten

Jordi Smit
Het bezitten van een auto geeft een vrij gevoel, maar brengt tegelijkertijd een hoop kosten met zich mee. Niet alleen moet je geld investeren in de onderhoudskosten van de auto, ook heeft een auto zoveel specifieke onderdelen dat je een reële kans hebt dat iets vroeg of laat stuk gaat. Maar aan welke onderdelen moet je dan denken? Waar blijf je alert op en wat gaat er onopgemerkt stuk?

Verlichting

Om te weten dat je linker achterlicht het niet meer doet, ben je vaak afhankelijk van ‘het seinen’ van je medeweggebruikers. Anders heb je werkelijk geen idee dat er iets met je achterlicht aan de hand is. Wanneer je eenmaal doorhebt dat de verlichting het niet meer doet, wat soms wel een aantal dagen kan duren, moet je het (laten) vervangen. En snel, want zonder (volledig) werkende verlichting ben je een gevaar op de weg. Het is dan ook zeker niet verstandig om de weg op te gaan. Het vervangen van de verlichting van je auto is tegenwoordig gelukkig binnen een handomdraai gebeurd en ook de aankoop van de verlichting is eenvoudig te regelen. Al wordt verlichting wél steeds geavanceerder.

Trekhaak

De trekhaak is precies zo’n onderdeel dat je ‘vaak niet doorhebt totdat je het ziet’. Toch is een trekhaak zeer efficiënt als je regelmatig grote onderdelen moet vervoeren, bijvoorbeeld met een aanhanger. Mocht je trekhaak aan vervanging toe zijn, of mocht je er nog geeneen hebben, dan is het niet altijd eenvoudig om een passende trekhaak te vinden. Wil je bijvoorbeeld een trekhaak als complete set, of afzonderlijk - zonder elektrische aansluitset - bestellen? Voor welk merk kies je? En wat is het maximale bedrag dat je voor je trekhaak wilt uitgeven? Een keuzehulp zoals die op rameder.nl kan je helpen om gemakkelijk de juiste trekhaak voor jouw auto te vinden.

Uitlaat

Een goedwerkende uitlaat is voor elke auto van levensbelang, aangezien het onderdeel meerdere belangrijke taken volbrengt. Allereerst speelt de uitlaat een essentiële rol in het geluid van de motor: het dempt dit geluid aanzienlijk. Bovendien herbergt de uitlaat een katalysator die ervoor zorgt dat de schadelijke brandstofgassen worden omgezet en er daardoor minder schadelijke stoffen de natuur in gaan. Een uitstekend werkende uitlaat is dan ook essentieel voor het milieu. Reden genoeg om een uitlaat die kapot is direct te laten repareren.

Voetmatten

Of we het nu willen of niet, kleine onderdelen moeten zo nu en dan vervangen worden in een auto. Zeker als bestuurder is er niets zo vervelend als last hebben van voetmatten die los liggen. Dat voel je tijdens het gasgeven, remmen en schakelen: kortom continu. Ook matten die vies zijn, zijn aan vervanging toe: het gaat ten koste van het aanzien van je auto. Deze matten hoeven gelukkig niet al te duur te zijn, zodat je snel en zonder teveel euro’s lichter weer een tijd door kunt.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi