AI als drijfveer voor bedrijfsgroei, zonder de investeringskosten? Het kan!

AI als drijfveer voor bedrijfsgroei, zonder de investeringskosten? Het kan!

Redactie Baaz
Elke gegronde beslissing begint bij informatie, ofwel data. En in zowel het verzamelen en inzichtelijk maken als toepassen en modelleren van informatie, komt Exact tegemoet. Nederlands grootste en meest toonaangevende softwareontwikkelaar staat nooit stil. Exact timmert keihard aan de weg om te innoveren; te zorgen dat jouw bedrijf optimaal gebruik kan maken van moderne ontwikkelingen als artificial intelligence en machine learning, zonder daarvoor afhankelijk te zijn van complexe infrastructuren en torenhoge capaciteiten. Om daar het fijne van te achterhalen, spreken wij Judith Redi, expert op het gebied van AI en leider van een team data-analisten dat AI-tools ontwikkelt voor Exact software.

‘Om AI voordelig in te kunnen zetten, moet je data voorhanden hebben liggen’, vangt Redi aan. Machine learning is in een notendop te omschrijven als een algoritme dat gevoerd wordt met informatie en op basis hiervan autonoom leert om patronen te herkennen; kunstmatig na te denken. AI kan vervolgens tot inzichten komen die een mens nooit voor mogelijk had gehouden. Zo deed transportbedrijf UPS enkele jaren geleden een experiment. Zij lieten hun bezorgbusjes alleen nog maar rechts afslaan. Waarom? Niet alleen werden levertijden zo drastisch ingekort, ook werden miljoenen liters benzine op jaarbasis bespaard. De busjes stonden namelijk minder vaak voor een rood licht op tegenliggers te wachten.

Volgens Redi en tal van andere autoriteiten is AI noodzakelijk om als bedrijf te kunnen groeien. De middelen die komen kijken bij de inzet van AI-technologie zijn anno 2019 nog lang niet in het MKB te vinden. Door de ontwikkeling en implementatie van AI-functionaliteiten in zijn software op zich te nemen, vult Exact het gebrek aan. ‘Voor ondernemers die al druk genoeg zijn met het runnen van hun bedrijf, kunnen we de AI-afdeling zijn.’

Exact mkb monitor

Nu is het al mogelijk om automatisch boekingen te importeren, hetgeen veel kostbare tijd bespaart. Ook kunnen ondernemers in de nabije toekomst hun cashflow en omzetcijfers voorspellen met behulp van AI. Aan de voet van zulke AI-gebaseerde functionaliteiten staat de Exact mkb monitor, ontwikkeld door Redi’s team en in oktober 2019 geïntroduceerd. Deze actuele graadmeter van de Nederlandse economie, toegankelijk via een overzichtelijk dashboard, gebruikt de data van 340.000 Nederlandse bedrijven om de winstgevendheid, omzetgroei en betalingswachttijd van verschillende sectoren in kaart te brengen.

‘Na de toepassing van AI’, vervolgt Redi, ‘hebben we onze data in eerste instantie gespiegeld met de algemeen beschikbare bevindingen van het CBS, omdat die gegevens de meest volledige werkelijkheid van economische ontwikkeling in Nederland beschrijven. De correlatie is hoog, waardoor we met zekerheid op maandbasis de tussenstand van de specifieke ontwikkelingen binnen het Nederlandse MKB kunnen presenteren. Het MKB is de bron van onze cijfers en we geven deze bedrijven hiermee een recent beeld van de ontwikkelingen, specifiek op hen toegespitst.’

De Exact mkb monitor vormt een deel van de basis voor tal van toekomstige AI-mogelijkheden voor gebruikers van Exact Online. Momenteel kunnen bedrijven de resultaten gebruiken om te indiceren hoe het ervoor staat en een adequate, gegronde strategie te formuleren. In de nabije toekomst belooft de Exact mkb monitor niet alleen een inzichtelijke steunpilaar voor beslissingen te vormen, maar eveneens te adviseren in de stappen die leiden tot het maken van belangrijke bedrijfsbeslissingen. Waar bedrijven vandaag de dag reeds informatie kunnen inzetten om eigenhandig tot een beter antwoord op belangrijke vragen te komen, zal AI een alsmaar autonomere rol krijgen in het daadwerkelijke antwoord. En net zoals het eerder genoemde UPS tot de voorheen onvoorstelbare realisatie kwam dat rechtse afslagen gigantische winst konden boeken, zal het MKB met voorheen onvoorstelbare antwoorden kunnen komen op een breed scala aan bedrijfsvraagstukken.

No hands accounting

De volledige implementatie van de Exact mkb monitor in Exact Online laat nog even op zich wachten, maar vergis je niet: ook op dit moment heeft AI een centrale rol in Exacts software. De noemer beschrijft tal van geavanceerde AI-toepassingen die het voeren van een boekhouding in Exact Online vergemakkelijken. Zoals Redi toelichtte komt ML pas tot zijn recht wanneer deze gevoerd wordt met relevante gegevens. Monique Engelaar (Principal, Product Markeing bij Exact) vertelt: 'In het geval van No hands accounting worden de gegevens van jouw boekhouding toegepast om automatisch slimme boekingen voor te stellen. In de praktijk blijft jouw keuzevrijheid intact en wisselen en als verzender sneller betaald te krijgen.'

Wie eigenhandig zijn boekhouding voert, bespaart met Exact Online niet alleen tijd, maar vermindert bovendien de kans op fouten en discrepanties tot een minimaal niveau. Het grootste obstakel in de weg naar een adequate boekhouding was sinds jaar en dag het risico van menselijke fouten. Slimme automatisering verhelpt dat obstakel, met een secuurdere, betrouwbaardere financiële registratie als resultaat. Exact Online is gegarandeerd investeringswaardig: de technologieën en geavanceerde mogelijkheden die in handbereik komen te liggen, zijn niets minder dan goud waard. Geavanceerde mogelijkheden die, beginnend met de MKB monitor, alleen maar toegankelijker zullen worden met verloop van tijd. No hands accounting wordt onder andere inbegrepen in Exact voor Boekhouden. Kosteloos uitproberen kan 30 dagen lang, waarna het pakket € 39,- per maand kost.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie