Adverteren is tijdloos

Adverteren is tijdloos

Redactie Baaz

On-site krijg je te maken met plaatjes, knopjes, prijsjes en de statische richtlijnen voor de presentatie van dien. Verassing: het overtuigen van scannende ogen is off-site in gelijke mate noodzakelijk. Adverteren is geen harde wetenschap. Ondanks dat kom je met een handvol richtlijnen stukken verder dan met de welvertrouwde natte vinger. Dennis van der Velden, Marketing Manager bij Maxima Kitchen Equipment, pakt het onderwerp beet op de Webwinkel Vakdagen 2019.

‘Wáár ga jij morgen mee aan de slag?’

Aldus de hoofdvraag van een viertal Marktplaats-presentaties. Ogenschijnlijk simpel, maar in een zakelijk klimaat waar vrijwel elke uitvoerende afdeling de ochtend vult met een verbrande koffiebek, gehaaste voorbereidingen van meetings en het nog effe snelle uittikken van een mailresponsje of acht, minder simpel dan ogenschijnlijk lijkt. Marketeers zijn geen uitzondering. Een bedrijvig paar handen is zowel een vloek als gave voor de aspirant strateeg.

Om de tijdloze speerpunten van een werkende advertentiestrategie in kaart te brengen, blikken we terug. Rond 1870 bevindt Nederland zich in een communicatieve stroomversnelling. Reclame biedt geen weerstand tegen industrialisatie. Mond-tot-mondreclame vermindert in populariteit en eerste kennismakingen met treinen, fietsen, auto’s en verpakte koffie worden gemaakt via stadsbeelden, affiches en zuilen. Tig jaar later zoekt de adverteerder nog altijd een soortgelijke positionering – een positionering die het meest mogelijke paren ogen ondergaat.

Naast een elektronische opkikker – lichtreclame – verandert er tot de crisisjaren, anno 1930-1940, vrij weinig. Rond die tijd zakt de export in. Plots vormt de overheid vraag naar reclames ter bevordering van kantelende industrieën als de land- en tuinbouw. ‘Melk goed voor elk’ wordt wijdverspreid gepusht en overheidsfundering tilt de branche naar een nieuw niveau: reclamemaken wordt een vak.

SS-affiches

We slaan de oorlog over. Geen mens heeft trek in een terugblik op Waffen SS-affiches en antisemitische slogans. In de naoorlogse periode circuleert er té weinig geld voor een gezonde reclamebranche. De verzuiling biedt een herstel, en eind jaren 70 maakt Nederland kennis met radio- en televisie. Op een paar wendingen na groeit het adverteerdersaandeel tot 2000 met sprongen. Daar valt de klapper: wijdverspreid internetgebruik.

Hedendaagse advertentiemogelijkheden vond je anno 1900 uitsluitend in de natte dromen van een handvol helderziende reclamemannen. Leef je vandaag de dag, dan leef je hét. Digitaal adverteren overtreft elke marketingvorm die tot voorkort kenbaar was.  Alhoewel marktgroei resulteert in aanbodgroei; aanbodgroei resulteert in noodzaak van aanbodkennis, en aanbodkennis de drempel van succesvol concurreren verhoogt, herkent de waakzame lezer verassend veel gelijkenissen tussen overtuigingen van moderne en antieke adverteerders.

Admarkt

Succesvolle boodschappen op Adwords en Admarkt rusten op dezelfde eigenschappen als succesvolle boodschappen op melkkartonnen en theaterzuilen. Reeksje wie, wat, waar, waarom is de wereld nog niet uit. Unique selling points, budget, gericht en potentieel bereik zijn exact dezelfde kernpunten als 50, 70 en 130 jaar terug.

We vermijden de achterliggende techniek van moderne tools als Admarkt – daarover lees je hier verder – maar stuwen je in een bestaande richting; een richting die al tig jaar werk. De inhoud van het bericht; de inhoud waardoor jouw overgrootvader wél een pak Douwe Egberts in huis haalde; inhoud, wat vandaag de dag nog altijd even cruciaal is als vorm.  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie